Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Румен Порожанов: Ловците не изпълняват плана за отстрел на хищници

Ловците не изпълняват държавния план за отстрел на хищници. Това се разбра от отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на въпрос на депутат за зачестили нападения на хищници над стада животни.

Хищниците драстично са се увеличили, три ферми в Габрово са пострадали от набезите на чакали само наскоро, посочи депутатът. Според него причината за това е, че отстрелът на хищници е само в определени периоди. Порожанов обаче посочи, че индивидуален острел на хищници след получаването на разрешение за това, е разрешен през цялата година. Такова разрешение се дава и на ловните дружинки по места. Данните за 2016 г. обаче показват, че одобреният държавен план въобще не се изпълнява. През миналата година например са отстреляни само 25% от вълците, определени за отстрел, 55% от лисиците и 71% от чакалите.

В допълнение през септември на няколко организации е дадено указание да се завиши отстрелът на хищни животни, които са опасни за добитъка. Порожанов посочи, че Министерството на земеделието не разполага с финансов ресурс, с който да стимулира отстрела на тези животни. Допълни, че дивата свиня, която не влиза в групата, също нанася много щети на фермерите в някои райони.

 

Източник: “Дневник”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ