Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Русия: Скулптура на сом откриха в Калининград

 

Странна е историята, заради която се стигна до изработване на бронзова статуя на сом в руския град Калининград. По време на строителни дейности при укрепване колоните на мост Високий леководолазите били шокирани от видения във водите на река Преголя огромен сом. Даже някои отказали да се спускат, понеже се страхували от мустакатия звяр. Сомът обаче се държал миролюбиво и въпреки нарушеното му лично пространство, не напуснал своето убежище и продължил да си живее около колоните на моста.

Още тогава, през миналото лято, се родила идеята да се обяви конкурс за проект на паметник на сома. Нещо като символ за града и една по-специална забележителност, свързана с реката. От фирмата строител поели ангажимент да финансират проекта, редакцията на вестник „Калининградска страна“ също щяла да подпомогне. И така се започнало. Събрани били доста оригинални проекти, като специално жури избрало този, по който да се построи паметника. С нелеката задача се наел скулптурът Пьотр Зороастов.

Наскоро се състоя тържествена церемония по отриване на скулптурата, поставена на площадка за наблюдение на реката. Градските власти уважили събитието, но упълномощили създателя на паметника да пререже символичната лента. Върху ефектно извитото тяло на сома е вградена старинна къща, с автентична за града архитектура.

На по-късен етап, след окончателното приключване на ремонта на мост Високий, скулптурата ще бъде пренесена на самия мост.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ