140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

С “Дивото” ще споделяме повече информация

Г-н Ненов, давате първото си интервю за новия интернет сайт „Дивото“. Мнението за тази нова медия на фирма „Сокол-БЛРС“?

Одобрявам идеята и приветствам реализацията на новата електронна медия. Смятам, че ще е от много голяма полза за цялата ловна общност. И ние имаме нужда да споделяме повече информация, а и да научаваме какво правят колегите от страната и да обменяме опит.

Ето сега организираме ловен събор за четвърти път, но ми се струва, че следващата година можем да въведем нови състезания и забавления за нашите членове и техните семейства, които ще взаимстваме от колегите от другите сдружения.

По-голям информационен поток чрез интернет е правилната посока.

Само след дни ще се открие новият ловен сезон. Какви са очакванията на ловците от ЛРС-Пирдоп?

В сравнение предишни години сезонът на пернат дивеч при нас бе по-слаб. Ние по принцип не регистрираме впечатляващи резултати, тъй като районът ни е горски и няма много типични местообитания за пъдпъдъците. Но през година се появяват пасажи и тогава ловците ни могат да се насладят на този вид лов. За тази година обаче сме по-скоро песимисти.

Основно ловуваме на дива свиня и не можем да се оплачем. Миналия сезон отстреляхме около 600 диви прасета във всичките 15 дружини. Ловците са доволни, но и грижите, които полагат за дивеча са големи. През последните месеци на територията на дружините от 89 хил. ха са изнесени по хранилките 60 т фуражи. Така че нямаме никакви съмнения в успешния ловен сезон през тази година.

Има ли нещо, което ви тревожи в предстоящите законови промени?

Не, без проблем ще се справим с назначаването на ловната стража. Да видим обаче какъв ще ефектът. Категорично съм против груповия лов на сърна, рано ни е още за такъв лов. Полагаме големи усилия за увеличаване на запаса и не ми се иска да ги компрометираме с групов лов.

На ловния събор на сдружението организирахте стрелби за ловците от дружините на импровизирано стрелбище. Как се развива при вас този спорт?

Имаме намерение на изградим нов стрелбищен комплекс, тъй като подобно съоръжение няма от София до Пловдив. Предстои да се изгради голям спортен център на територията на община Пирдоп и нашата цел е стрелбището да бъде част от него. Така ще можем да популяризираме ловната стрелба сред обществото и най-вече младите хора.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ