Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

С фермени диви зайци в Ново село опресняват кръвта на вида

зайци ново село

Ловците от крайдувската дружина на видинското село Ново село са разселили, след адаптация, 26 диви заека. Това съобщи председателят на дружината Петър Пасков. Той е председател от 3 годи­ни, а в ловните редици се е влял през далечната 2006 г., но не помни да се е разсел­вал заек по тези места.

„Имаме местна популация, но е незначителна. Преди години в следствие на омеш­ване на кръвта ги натисна бо­лест. А и хищниците много ги притискат – малките зайчета често стават жертва на чака­ли и лисици“, обясни Пасков.

зайци ново село

Затова ловците от Ново село са се заели първо да на­малят и пресата, която хищ­ниците упражняват на дреб­ния местен и прелетен дивеч. Само за последните 2 години индивидуално и на групов лов край река Дунав са отстреляни над 250 чакала.

След като разредили хищ­ниците, решили да реализи­рат стара мечта на бившия вече председател в Ново село Валери Йо­нов – да закупят, доотгледат и адаптират, и да разселят диви зайци в ловищата на дружината.

зайци ново село

Всички 26 зайче­та, закупени от стопанството на ЛРС-Бяла Слатина, са пуснати в м. „Чадъре“, където има подходящи мес­тообитания и местна попула­ция, за да се опресни кръвта и дивите зайци да станат по-устойчиви на заболявания.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ