140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

С нетърпение очакваме старта на сезона

Само ден преди откриването на новия ловен сезон давате първото си интервю за интернет сайта „Дивото“. Според вас необходим ли е този нов проект?
Приветствам появата на новия сайт. Трябва да информираме обществото, а и собствените си членове за дейността, която развиваме. Обменът на опит с колегите от страната е важен за подобряване нашата работа.Благодарение на новата медия посланията на ръководителите и редовите ловци ще стигат до повече наши членове, а те са важни, тъй като са свързани с опазването на дивеча, бракониерството, увеличаването на дивечовите запаси, етичното отношение и практикуване на нашия прекрасен спорт.

Какви са очакванията на ловците от Антоново преди старта на сезона?
– От няколко години насам тенденцията в нашите дружини е да се мисли и работи по нов начин. Големи са грижите за дивеча, бракониерството е сведено до минимум, отстрелът на хищници се увеличава, тъй като сме изградили вътрешна система за стимулиране на ловците. Резултатите са осезаеми – големи запаси от дива свиня, основният вид дивеч, на който ловуваме, по план за тази година имаме 10 благородни елена и 30 сърни за отстрел, което е добро постижение.

Миналият сезон бе успешен – на всеки излет имаше отстреляна дива свиня. Общо за сезона бяха 305 броя. Разселваме фазани и яребица, но местообитанията ни не са подходящи за тези видове и птиците бързо мигрират. За тази година очакванията са за успешен сезон, оптимизмът кара ловците с нетърпение да очакват старта на 13 август.

Споделете мнението си предстоящите промените в ЗЛОД?
-Като цяло очаквам ефектът от законовите промени да е положителен. Забраната за употреба на капани за улов на дивеч, невъзможността така лесно дружините да се роят и да образуват нови структури ще се отрази добре на ловното стопанство и единството на Националната организация.
В нашето малко сдружение със 600 членове увеличаването на ловната стража ще доведе до финансови проблеми. И в момента подхранването се извършва благодарение на спонсори, а какво ще стане с увеличаване на разходите по ловната стража, не ми се мисли.
От години работим всякак дружина да има собствен ловен дом или хижа, почти сме успели, а сега искат да ни товарят с допълнителни разходи за охрана. Още веднъж казвам – има реална опасност малките сдружения да загинат.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ