Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Със събор ЛРС-Карнобат чества 110 години от създаването си

По-силни и единни от всякога, ловците в Карнобат посрещнаха 110-ата годишнина от създаването на организираното ловно движение в общината. Честването събра няколкостотин членове на ЛРС-Карнобат (ЛРД „Сокол-2“) на 21 юли. По повод годишнината Управителният съвет на сдружението организира ловен събор, който се проведе в м. „Лозанска чешма“ край с. Невестино, община Карнобат.

Под дебелите сенки, за да почетат делото на основателите, се събраха представители на всички дружинки в община Карнобат, както и много гости. Тържеството уважиха: областният управител на област Бургас – Вълчо Чолаков, директорът на Дирекция „Ловно стопанство“ към Изпълнителна агенция по горите инж. Мирослав Джупаров, инж. Недко Недев от Регионална дирекция по горите – Бургас, Даниел Тошков – гл. секретар на Национално ловно рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците“ в България, председателят на УС на ЛРС-Айтос – Евгени Петров, кметът на Обзор Христо Янев, кметът на с. Анево, община Сопот – Николай Николов и др.

Поздравителни адреси и подаръци бяха получени от заместник-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и кмета на община Карнобат. Ръководството на НЛРС-СЛРБ подари специална статуетка, кметът на община Сопот Деян Дойнов уважи домакините с плакет и специално издание на „Под игото“, община Карлово подари специална статуетка, а ЛРС-Айтос – картина.

Официалното честване започна с химна на РБългария, който изправи на крака присъстващите.

ИСТОРИЯ НА СДРУЖЕНИЕТО

ЛРС-Карнобат е учредено от 30 ентусиазирани ловци от град Карнобат през 1908 г. От 30 човека, за няколко години, те стават над 500, с 33 дружинки, включително от днешния район на община Сунгурларе. За времето на своето съществуване местната организация никога не се е разцепвала и не е преустановявала своята дейност, подчерта адвокат Стефан Кенов, член на УС и водещ на събора. „Тя винаги е била обединена и днес е най-голямата неправителствена организация в община Карнобат, наброяваща над 1200 членове“.

Ловният събор бе открит от Веселин Калев, председател на УС на ЛРС-Карнобат, с пожелание за здраве, много слука и успехи по време на излетите. Главният секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков, от името на председателя на УС на инж. Васил Василев, поднесе поздравителен адрес и статуетка. Тя бе връчена на г-н Калев с пожелание винаги да му напомня за празника и да продължава с ентусиазъм и амбиция да работи за просперитета на карнобатското сдружение. Към ловците той се обърна с апел да пазят единството на Националната организация, да са живи и здрави и да имат много слука.

С особено вълнение към присъстващите се обърна областният Вълчо Чолаков, който се оказа, че е член на ловната дружинка в с. Венец, която е част от сдружението: „За мен е особена чест да съм сред Вас, да съм част от Вас, макар и новобранец и да Ви поздравя по случай празника“. Областният сподели със своите колеги какво е за него ловът и им издаде своята тайна за слука. „Хубавото на лова е, че по времето, когато си в гората, няма значение кой си и какъв си. Аз в момента съм новобранецът Вълчо, защото в други ден правя две години. Никой не ме занимава с никаква работа, само научавам ловни истории – за гората, за животните, за приятелството, за отношението между хората, за отношението към природата. Изключително съм благодарен за това, че дружинката във Венец ме прие“.

Поздравителен адрес бе получен от кмета на общината Георги Димитров, който с дълбоко уважение се обърна към всички с думите: „Днешният ден е вълнуващ за всички нас, които сме свързани с миналото и настоящето на нашето дружество. Ловът е емоция и страст, но основната ни цел е да се грижим за опазването на българската природа“. На всички, които са допринесли за развитието и с общи усилия градят, успехите на ЛРС-Карнобат той пожела здраве, лично щастие, успехи и амбицията да работят с ентусиазъм и професионализъм в името на българското ловно дело.

След официалните приветствия на импровизираната сцена бяха поканени всички председатели на дружинки. По случай 110-ата годишнина г-н Калев, от името на сдружението, подари на всяка дружинка знаме, извезано с нейното име и с изображение със специфичния за съответния регион дивеч. Под звуците на родопска каба гайда, предвождани от знаменосеца на сдружението Светослав Марчев, знамената бяха гордо развети. Ставрофорен иконом Павел Гърбов от храм „Св. Йоан Богослов“ ги освети и благослови. Осветени бяха и петте курбана, които се дадоха за здраве и берекет.

ЛРС-Карнобат уважи председателите – ветерани, с най-дълъг стаж. Всеки от тях получи за спомен нож, с надпис „110 години ЛРД „Сокол-2“.

Празникът продължи с много веселие, емоции и настроение. Разказани бяха стотици истории, които са поредното доказателство, че ловните традиции в карнобатско са с дълбоки корени и са част от културната идентичност на хората в общината.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ