Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

САЩ: Зарибяват водоеми от въздуха

Любопитни кадри в интернет шокираха много хора, като видяха как риби валят от небето. Но това не е някакъв природен феномен, каквито са се случвали по света, вследствие на засмукване на вода при образувало се над водни басейни торнадо. В случая става дума за авангарден подход при зарибяване.

В американския щат Юта са решили с летателна техника да поддържат рибните ресурси по труднодостъпни водоеми, каквито не липсват в региона. Там ползват специализирани самолети с обособени резервоари на борда. Прелитайки над определеното езеро, пилотът отваря капака и водата, заедно с рибата, се изсипва. По този начин са зарибени над 200 езера в щата. Разбира се, работата на пилота трябва да е изключително прецизна, особено при по-маловодни обекти. Само миг избързване или забавяне може да доведе до изсипване на рибата на сухо и провал на операцията.

Според експерти, ангажирани с благородната мисия, едва 5% от рибите не съумяват да преживеят стреса и губят живота си. Оцеляемостта при зарибяване от въздуха е доста по-висока в сравнение с пренасянето на рибата на ръка в полиетиленови чували. До много от споменатите планински водоеми изобщо няма пътища и това е принудило властите да търсят алтернативен подход.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ