Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Съвети и тактики при лов на водоплаващ дивеч (патици и белочела гъска) с мюрета

мюрета

Разположение на мюрета в малки и изкуствени водоеми от Шон Ман:

Създаване на водоем в средата на поле или нива е много трудна задача (ако позволи арендатора на земята), но е един от най-резултатните методи за лов. Второто предизвикателство е ниската растителност и прикриването в откритите площи. Птиците са склонни да бъдат изключително предпазливи и правят няколко обхода, за да проверят ситуацията и да се убедят, че мястото е спокойно. Ако сте малка група ловци, без прикритие на лицата, застанали срещу слънцето, вероятността за успех намалява драстично.

Ако е възможно, позиционирайте вашите укрития (Layout blinds), така че слънцето да е в гърба ви и вятърът да бъде косо. Укриване по този „сценарий“ е от първостепенно значение за успешният ви лов.

По-голямата част от птиците ще кацнат първо във водата и след това ще си проправят път към храната в нивата. Подредете своите мюрета така, че да има възможност птиците да се „приземят“ във водата възможно най-лесно. Те предпочитат да определят подхода си над водата по пътя си към примамки и винаги срещу вятъра. Мислете за водата, като за писта. Изполвайте схемата от снимката и спазвайки малките правила, изброени по горе ще увеличите шанса си за успех много кратно.

мюрета

Разположение на мюрета при лов на патици и гъски в езера и блата от Бил Саундърс:

При лов около езеро или блатист район е много по-лесно да се намери естествено прикритие. Птиците са свикнали да използват този водоем, като място за почивка или укритие, ще имат предпочитаната зона или район за кацане. Можете да намерите тази част от водоема, като приемете един съвет от мен: това обикновено е най-откритата и плитка част, която осигурява добра видимост и възможност за безопасно бягство при опасност. Това е мястото, където трябва да разположите мюретата. Поставете мюрета в линия към средата на езерото от подветрената страна. Това осигурява видимост и ще привлече птиците от голямо разстояние. Поставете по-голямата част от мюретата близо до брега във водата и на сушата около вашите укрития. Това ще „дръпне“ птиците и ще ги доведе на изстрелно разстояние.

Най-добри резултати се постигат с подвижни укрития тип (Layout blinds). Когато е възможно, позиционирайте вашите постове, така че изстрелите да бъдат по „кросиращи“ птици, т.е. по птици, които пресичат позициите на стрелба, а не идват директно срещу ловците. По този начин птицата е с по голяма площ и по лесна мишена.

Както винаги, добрият камуфлаж е най-трудната част на тази задача. И не забравяйте вятъра. Птиците винаги кацат срещу вятъра. Използвайте схемата от снимката.

мюрета

Ловът на река е най-успешен през студените зимни дни. Когато температурите са под нулата, откритите водоеми са замръзнали. Патиците и гъските са принудени да търсят храната си в течащите води.

Най-важният елемент при лов на реката е видимостта. Втората най-важна част са вашите свирки – примамки. Трябва да разположите вашите мюрета в място с голяма видимост: разливи или заливи на река, които не са замръзнали. Можете да използвате някои от похватите, които описахме в схема 2.

Първо: направете дълга линия от мюрета към главния канал на реката. Това ще осигури максимална видимост за преминаващи птици. Поставете останалите мюрета около брега и няколко в разлива или залива, така че да се образува буквата У. Позициите за стрелба трябва да са на опашката. Патици почти винаги ще се приземят във водата, а не на леда. Осигурете на птиците достатъчен участък вода, за да направят своя подход. Използвайте акрилни свирки, които издават по-чист и по-силен звук от останалите. Това ще ви помогне и ще привлечете патиците от по големи разстояния. Използвайте схемата от картинката, ще ви донесе успех. Снежните камуфлажи са задължителни за този период на годината. И не забравяйте посоката на вятъра. Птиците винаги кацат срещу вятъра.

мюрета

При лов на белочела гъска в ниви, подредете мюретата в най-високата точка в областта. Гъските предпочитат да кацат в тези области, защото им дават предимство: добра видимост и възможност за безопасно бягство при опасност. След като се почувстват сигурни и в безопасност, те ще летят по ниско при  пристигането си за хранене. Най-добре е да разположите мюретата си така, че гъските да не захождат директно към вас, а така, че да минават косо. Така стрелбата ще бъде по лесна и по птици, разгърнали цялата си площ.

Не забравяйте и посоката на вятъра. Птиците винаги кацат срещу вятъра. Класическият модел, които ние използваме е под формата на буквата H. Така наредени мюретата и „пресечени“ от вятъра ще предадат на кацащите гъски, усещане за спокойно ято, естествено изглеждащи, хранещи се и почиващи гъски. Най-добри резултати ще имате с мюрета на белочела гъска с реални размери, свирки-примамки (най-добре е да са акрилни, защото дават, чист и силен звук) и камуфлажни сенки за лице.

Разположете по-малко мюрета, паралелно на основното ято, и няколко птици перпендикулярно, така че да се получи буквата Н (погледнете рисунката).

мюрета

Това ще ви помогне с няколко неща:
– Ятото от мюрета ще бъде разположено на по-голяма площ, което създава илюзия за спокойно и сигурно място
– Празните областите на буквата Н, ще предложат лесно и свободно място за кацане на новите птици.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ