Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Съвети и тактики за лов на хищници със свирки-примамки Nordik Predator

примамки предатор

Ловът чрез примамване е изключително интересен и обаятелен. Дава ти възможност да сменяш няколко позиции и различни видове примамки.Това увеличава шанса за успех. Винаги е хубаво да имаш няколко “коза” в ръката и да ги използваш спрямо позицията, която си избрал. Най-успешен е зимният сезон, когато земята е замръзнала и хищниците не могат да намират храна. Тогава те са активни през целия ден. Сутрешните варди са успешни от разсъмване до около 9 часа, а следобедните след 14 часа до пълен мрак. Ако има снежна покривка може да се ловува и до по-късно.

Изключение правят топлите месеци. Тогава в 14 часа е немислимо да се стои на варда за хищници.

Предимството на лова с примамки е , че може да смените няколко различни позиции и да отстреляте няколко хищника.

Позициите или така наречените варди:

Времетраенето на една позиция е около 40-50 минути, ако не се появи хищник, я сменете. Ако мислите, че това е перспективна позиция, може да останете и по-дълго време. 

Първата варда сутрин трябва да е възможно “най-отворена” с разстояния повече от 300-500 метра (ниви, ливади, големи поляни и др.) Хищниците цяла вечер са търсили храна в отворените пространства  и ако не са напълнили стомасите, те с удоволствие биха се възползвали от лесна плячка – умиращо животно – заек, птица, сърне, агънце и др.

Никога не заставайте на голо място без никакво прикритие. Използвайте прикритието на дънер на дърво, храст или земно възвишение. Използвайте маскировка за лице, за ръце. Облеклото ви не трябва да контрастира с цветовете около терена, например (кафяви дрехи и жълта суха растителност). Тогава ще сте едно много подозрително “ново” петно. Използвайте камуфлажни костюми тип гили и 3-D. Понякога може да се наложи да използвате и камуфлажна лента за оръжието, да покриете цевта и оптиката. И най-малкият детайл може да направи вардата неуспешна.

примамки предатор

Препоръчително е да се използват подвижни примамки тип Mojо, която да отвлече вниманието на хищника от ловеца.  Тя се поставя леко в страни от линията на ловеца на разстояние около 30-40 метра.

За тези позиции са подходящи примамки като Nordik Pre-Tuned

примамки предатор

Тази свирка дава широк диапазон от звуци на ранен заек, заек подземник и мишка. Позволява издаването на гладки и хриптящи звуци. Външната мембрана на Nordik Pre-tuned е предимство при минусови температури и не позволява на свирката да замръзне от конденз.

Nordik Crying Lamb е примамка, която е много лесна за използване. Специално проектирана да имитира реалистичен звук на ранено или в беда агънце. Този звук е много ефективен за примамване на хищници както в отдалечени планински райони, така и в такива, които са се настанили и свикнали с присъствието на хора в непосредствена близост до населени места.

примамки предатор

Те са се специализирали в улавянето на овце и кози, които са лесна плячка и не изискват усилия. Именно това допринася за безотказното отзоваване на хищниците на този звук.

Аз лично предпочитам да заставам така, че вятърът винаги да ми е в гърба.

примамки предатор

8 от 10 хищника ще излязат срещу вятъра, за да поверят какво убива това животно и къде точно се намира, дали има нещо подозрително, за да може да го отнесе възможно по бързо. Ако е по-силен противник, да има възможност да се оттегли. Докато хищникът влезе в зоната на миризмата ви, вече ще сте го прицелили в оптиката.

Тук вероятно много хора няма да се съгласят и ще има остри дискусии, но опитайте.

Подаването на сигналите на този тип позиции е с по-голямо времетраене и по малки паузи. Колкото по-отворена е позицията, толкова по често свирете и с по-малки паузи. 

Втората позиция трябва по затворена – 100-200 метра по-близо до местата за почивка на хищниците и да хванете момента преди прибирането.

Третата варда може да бъде направена до гора, гъсти дерета с храсти, обширни камъши и др. Тук сигнали се подават с по-малка продължителност – около 30 секунди и с по-големи паузи около 5-10 минути.

примамки предатор

Nordik Mini Predator е разработена специално за лов на хищници при тежки зимни условия. Тази примамка е много лесна за употреба и основното и предимство пред другите е, че не замръзва при минусови температури. С нея можете да имитирате широка гама от звуци. Тази свирка е по-малка, компактна с по-малки звукови възможности и по-тънка мембрана от Nordik Predator Pre-tuned.

примамки предатор

Nordik Plain Pain са примамки, лесни за употреба, без да използвате ръцете си. Това означава, че ръцете ви са свободни и можете да държите оръжието си, докато свирите с нея. Уникалният дизайн на мембраната в тази примамка ви дава допълнително измерение и много вариации на звуците за болка и агония. Чрез захапване на различните позиции и подаване на въздух през една от двете страни на примамката, Nordik Plain Pain може да произвеждате почти всички общи звуци на тревожност, болка и агония, необходими за ефективно примамване на хищници.

Мембраната е по-широка от една страна и по-тясна от друга. Така ще получите различни тонове, в зависимост от коя страна я използвате. Колкото по-силно стискате със зъби примамката, тя произвежда по-тънък звук. Когато хватът е по-лек, звукът е по-дрезгав и дебел.

Важно: Подаването на въздуха в свирката трябва да е от диафрагмата, за да натисне пластините с нужното налягане!!!

За вечерните варди редът е обратен. Първата варда е “най-затворена”, а последната –  възможно най-отворена.

Когато успешно примамите и отстреляте хищник, никога не отивайте веднага към него. Остане на позиция и продължете веднага с подаването на сигналите след изстрела. Има вероятност да сте примамили повече от един хищник в района на вардата ви, който да стои в близост и да се ослушва и ориентира в ситуацията. Има вероятност да примамите и него и да имате възможност за успешен изстрел.

Понякога може да примамите няколко хищника едновременно. Чакалите ловуват по 2, 3 и в по редки случаи по 4 и повече. Ако попаднете в подобна ситуация, обикновено най-силният атакува. Оставете го да се доближи максимално близко до подвижната примамка – примерно 30-50 метра.  Тогава може да отстреляте някои от по-далечните хищници и след това да стреляте по близкия, които се опитва да напусне опасната ситуация. Имайте предвид, че изстрелът ще е по подвижна цел и няма да е лесен. Но ако стрелецът е добър и районът го позволява, може да се отстрелят повече хищници от глутницата.

примамки предатор

Nordik Crying Bird са примамки, специално разработени да имитира звуците на птици в бедствие. Тези звуци са много ефективни и можете да примамите много успешно хищници.

И  Nordik Mouse, която имитира мишка

примамки предатор

Младите хищници е много по-вероятно да срещнат гнездяща птица или мишка и тези звуци ще предизвикат техния интерес. Много малко от тях са запознати със заешкият плач.

Наслука на всички хищничари.

Екипът на Нордик Предатор България.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ