140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Сбогом на писателя, журналиста и приятеля Димитър Бежански

Димитър Бежански

„Какво ми липсва ли? Липсват ми приятелите, които вече ги няма. Нищо друго“, казваше Бежанеца, а сега вече е при тях и е щастлив. Но ние сме тъжни, защото загубихме най-слънчевия колега, който познаваме. Където и да се появяваше, създаваше настроение, а на купона беше душата, от него извираше оптимизъм, заразяваше ни с неизменната си бежанска усмивка и с онзи тънък хумор, чрез който ни подсказваше къде са ни тъмните кътчета и как да ги осветлим, без да се натрапва дидактично.  

Димитър Бежански
Димитър Бежански

Димитър Бежански е роден на 28 юли 1953 година, син е на писателя Методи Бежански, носител на орден „Кирил и Методий“, но никога не изтъкваше, че е от писателска мая. Вървеше по своя творческа бразда и остави незабравими литературни следи като писател хуморист, фейлетонист и журналист в пресата, радиото и телевизията. Дълги години работеше в Българското национално радио, програма „Христо Ботев“, редакция „Хумор и сатира“ и водеше заедно с Любомир Методиев / и двамата вече покойници/ предаването „И рибар съм, и ловец съм“, което получи през 2013 година наградата „Златно перо“. Страхотен бе тандемът  Любо Методиев и Митко Бежански. Макар и да не бяха ни рибари, ни ловци – както сами казваха за себе си водещите, те нямаха равни в хиперболизирането на слуката на двете хобита и увличаха  слушателите да участват телефонно в предаването.

Бежански умееше да скрои хумористична дреха и на най-злободневната тема, а когато искаше да съобщи нещо акцентно важно, започваше нестандартно или сякаш отвлечено, но изведнъж го съобщаваше:

„Всеки знае, че старата любов ръжда не хваща, че старото вино и старото злато цена нямат, че на старата мъдрост можеш да се довериш. А знаете ли, че най-старото печатно издание в България, което излиза вече 125 години, е списание „Лов и риболов“? Е, сега…“

Той бе един от авторите на „Дядовата ръкавичка“ и кабаре „Фата Моргана“ и един от водещите на „Заедно след полунощ“.  Издава култовия вестник „Тримата глупаци” заедно с Доньо Донев, Виктор Самуилов и Манол Манов, след това списание „Фрас“. Той е един от основните автори на клуб НЛО по БНТ
Писателят хуморист е автор и на книгите „Търся французойка” „Грешница в полумрака” и „Ум патки пасе” (в съавторство с Виктор Самуилов и Доньо Донев). Лауреат е на „Сребърен МладЕж”, „Златен верблюд” и „Златен Мирон”.

Почина дългогодишният водещ на предаването “И рибар съм, и ловец съм” Любомир Методиев

За своите 68 години Димитър Бежански имаше доста динамичен живот и като личност, и като творец. Едва ли някой може да се похвали с толкова много приятели, общуването с него беше привилегия, емоция и незабравим спомен. Всички, които го познавахме, трябва да му благодарим за незабравимите срещи, за разговорите, обагрени  с хумор, но и заредени с оптимизъм.  

Почивай в мир, приятелю! С много обич и болка те изпращаме, дано светлината да е с теб. Поклон!

От съюзната преса, НЛРС-СЛРБ и „Сокол- БЛРС“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ