Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Семейство щъркели сви гнездо на комина на търновска гимназия

Милка ДЕНЕВА

Когато учащите се от трите учебни заведения, които сега се помещават в сградата на хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново – учениците от основното и средното училище и студентите от филиала на медицинския университет във Варна, забелязали случайно двата щъркела, кацнали на комина, много се зарадвали. Децата и студентите останали много доволни, че двете пернати са избрали за свой дом точно сградата, в която учат. Още повече, че това се случвало за първи път – дори най-възрастните хора, които живеят в околните къщи, не помнят на стария училищен комин някога да е имало щъркелово гнездо.
А двата щъркела направили подробен оглед на комина, навярно преценили, че е достатъчно добър за гнездо и започнали внимателно да изграждат новото си жилище. После женската птица снесла яйца и щъркеловото семейство започнало да ги мъти.

Сега учениците и студентите, които учат в сградата, в междучасията внимателно следят какво правят птиците. Забелязали са, че когато завали дъжд, те пазят гнездото така, че да не се намокрят яйцата, после – щъркелчетата. Никой не знае колко са малките пернати, защото коминът е висок и няма как да се стигне до гнездото и да се надникне в него, пък и не е добре пернатите родители да се притесняват. Така че остава единствено всички с нетърпение да чакат времето, когато малките птици ще пораснат достатъчно, за да излетят от гнездото под умелото ръководство на родителите си. И се надяват догодина, заедно с пролетта, щъркеловото семейство отново да долети в своя търновски дом, за да отгледа ново поколение.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ