Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Шабленско и Дуранкулашко – и двете езера са развъдници на чакали

двете езера

 „Хищниците са разпространени повсеместно и продължават да настъпват. И двете езера са се превърнали в истински развъдници на чакали. Бреговете им са обрасли в голямата си част с тръстики, има обширни райони, които са убежище за хищниците. И докато лисиците все пак не са в изобилие в двете езера, то чакалите стават все по-голяма напаст“, сподели ръководителят на ЛРС-Шабла Павлин Павлов.

Той беше любезен да изтъкне и други факти от изминалия ловен сезон.

С оглед на сегашната ситуация ловците насочват вниманието си към отстрел основно на хищници. С 225 чакала през сезона те са изпълнили плана на 183%.

При лисиците (с отстрел на 87 бр.) също има преизпълнение, но те са по-малко, очевидно не могат да устоят на конкуренцията на чакалите.

Най-силни резултати са реализирали ЛРД-Шабла 2 и дружина Ваклино.

Сред индивидуалните хищничари също има отличници. Заслужава да се споменат имената на Мирослав Николов, Николай Кючуков, Николай Дагитов. 

двете езера

В ловностапонските райони има стабилна популация от фазани. По традиция разселват редовно тези птици. През миналата година са закупили 45-дневни фазанчета, които са доотгледани според изискванията и пуснати в природата. Волиери за доотглеждане има в двете градски дружини, както и във Ваклино и Дуранкулак. През сезона са отстреляни близо 500 фазана, което за шестте дружини в състава на сдружението си е доста добър резултат.

Друг традиционен обект на лов е горският бекас. Там отстрелът от 250 птици през сезона е в рамките на нормалното. Такъв е бил и в предходни години.

Прави впечатление, че пъдпъдъците и гургулиците намаляват с всяка изминала година, а за диви патици и гъски да не говорим, тях изобщо ги няма.

Според местни ловци черноморският миграционен път на птиците, познат като Виа Понтика, вече не минава по тези места. Вероятно има и други основателни причини, но хората считат, че изградените ветрогенератори на Североизток са основна причина да се спре пътя на пернатите.

При проведената пролетна таксация има светъл лъч. Популацията на сърните нараства. В минали години са преброявали по 20-30 от тези животни, а сега са отчетени 80 сърни в региона.

двете езера

Появиха се и диви свине. Те и в миналото не са били в изобилие, предвид спецификата на терена и липсата на големи горски масиви. Но все пак ловците нямат нищо против да провеждат някой и друг свински лов, когато му дойде времето.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ