Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Шестима кандидат-ловци са на поправителен в ЛРС–Велико Търново

кандидат ловци велико търново

28 души се записаха в тазгодишния курс за подготовка на бъдещи ловци, който всяка година организира сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново.

Както обикновено, това са предимно млади хора, между които и три дами. Сред тези кандидат-ловци имаше и от Дряновска, Павликенски, Полскотръмбешка община, където сдруженията се отказаха от такива курсове заради малкото желаещи да се включат в тях.
След като изслушаха задължителните лекции по теория и се учиха на ловно-стрелковия комплекс край Велико Търново да стрелят по силует на глиган, което е новост от тази година, и по панички, дойде време за изпитите.

Шестима от курсистите обаче, не се справиха с теоретическия, макар че всички бяха предупредени да обърнат на него по-сериозно внимание. Ала и този път се оказа, че някои бъдещи ловци пренебрегват теоретичните познания, без които няма как да придобият правото да ловуват.

кандидат ловци велико търново

Вероятно смятат, че е по-важно да стрелят добре, отколкото да се запознаят подробно със Закона за лова и опазването на дивеча и Правилника за неговото приложение, видовете дивеч, по кои животни и птици е разрешено да се стреля по време на ловните излети, кои хищници са защитени.

Между „скъсаните” по теория се оказаха и две от дамите. Това беше изненада, защото през миналите години те се представяха много добре и дори понякога засрамваха мъжете – миналото лято сред кандидат-ловци също имаше три жени, които успешно издържаха и двата изпита.

А на стрелбището всички останали 22 курсисти показаха завидна точност в уцелването на паничките и силуета на глиган.


Според ловните специалисти представянето на кандидат-ловците тази година е добро, след като за първи път курсът се проведе по новите правила, като добавим, че листовките се попълваха на таблет. Успокояващото за неиздържалите изпита по теория е, че имат възможност да се явят на поправителен през есента, като ще платят само изпитната такса.
ЛРС-Велико Търново и тази година организира и курс за подборен отстрел. Записали са се 16 души не само от търновската ловна организация. Миналата година всички се представиха много добре и получиха необходимия им документ.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ