140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ще ни затруднят разходите за ловна стража

Колко важна е появата на сайта „Дивото“ за сдруженията от страната?

Нуждата от интернет сайт като този е належаща, за да можем да следим какво правят колегите от страната. В интернет обемът на статиите е неограничен, докато във в. „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“ не всички дейности на сдруженията могат да намерят място.

Добре е, че и ние самите ще можем да качваме текстове и снимки, тъй като информацията е важно нещо, всеки има какво да научи от другия. Като членове на Националната организация ние сме едно цяло и животът на всяко сдружение трябва да се отразява, за да има публичност и прозрачност.

След дни се открива ловният сезон. Какви са очакванията?

При нас миналия сезон бе малко по-слаб в сравнение с други години. Основният вид дивеч е дива свиня, имаме подборен отстрел на сърна и елен.

Две са причините за по-слабия отстрел – по-малко наличие на дивеч в района, а и мерникът на много от ловците изневери. Затова преди откриването на лова направихме тренировъчни стрелби, дано излетите на пернати в началото също да помогнат за сверяване на мерника.

Все пак температурите в Дряново гонят рекордите и не очакваме кой знае какви пасажи от пъдпъдъци, имаме масиви със слънчоглед, така че при гургулиците и гривяка се надяваме нещата да са по-оптимистични.

Грижите за едрия дивеч са големи и ловците забелязват цели стада от диви свине. Така че очакваме много успешен ловен сезон.

Разселваме фазани, въпреки че голяма пакост ни правят грабливите птици. Сега се насочваме и към разселване на яребици, тъй като на отделни места имаме подходящи местообитания.

Имате ли притеснения относно предстоящите промени в ЗЛОД?

Нашите най-големи тревоги са свързани с увеличаването броя на ловните надзиратели. Страхувам се, че няма да издържим финансово. Това си е направо забиване на нож в гърба на сдруженията.

Освен това съм сигурен, че няма да има никакъв ефект по отношение опазването на дивеча, тъй като нашата ловна стража няма никакви права.

Записа Стоян Пашкуров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ