Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ще се разчита много на гривяците в ЛРД–Морава

морава лов

Ловците от дружината в с. Морава, Свищовска община, и през новия ловен сезон очакват добри резултати по време на излетите за прелетен дивеч, дори по-добри от миналата година. Председателят Георги Петров не пропуска да разкаже за гривяците. Те сериозно са се увеличили и популацията им в района е стабилна. Той често ги вижда, като обикаля полето, голямо ято. Никак не са малко и местните такива птици, не са само прелетните. Има и двойки, които гнездят и отглеждат малки.
В нивите се чува и песен на пъдпъдъци, а комбайнерите разказват, че ги виждат в стърнищата. Колкото до гургулиците, и през новия ловен сезон ловците няма да се лишат от този прелетен дивеч.

А когато му дойде времето, ще стрелят и по фазани, нали всяка година разселват по 60-70, освен това има и местни, диви такива птици, та популацията и на този пернат дивеч в землището на Морава е добра.
Дружината няма проблеми с местните арендатори. Може би и защото те са ловци. Както обяснява Георги Петров, засега стърнищата не се разорават, не се палят, което е добре за пъдпъдъците.
В ловните полета на дружината в Морава не се срещат диви свине, дори стъпки не се виждат сега. Затова през годините е голяма рядкост такъв отстрел. Така че птичият лов за тукашните ловци е основен.

По-голямата тревога обаче не е за липсата на диви свине, а за наличието на вълци в землището. Мъжете забелязват на полето вълчи стъпки и сериозно се притесняват за дивите животни. Миналата година по време на групов лов за хищници Николай Данаилов отстреля 35-40 кг вълк. Сега надеждата е дружината пак да има слука с тези хищници, за да намали популацията им в селското землище и дивечът да е по-спокоен.

Другата надежда е да имат слука не само с пернатите. Дано и диви прасета да се завъртят в района, че най-после ловците да се похвалят и с такъв отстрел.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ