140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Шумен – Мерки срещу болестите по птиците и свинете 

Георги Ников

Да се следи за нерегламентирано движение на животни, да не се допусне излизането на домашни птици извън дворовете, да се осъществява постоянен ветеринарен контрол и да се сигнализира за всеки намерен труп на птици и на диво прасе са част от мерките, които взе областната епизоотична комисия в Шумен.

Тя проведе  заседание във връзка с инфлуенца по птиците и африканската чума по свинете. Мерки за предотвратяване на проникване на двете болести в България са  сведени до кметовете на областта.

Проведени са разговори с ловните дружинки и сдруженията в областта, като ловците имат за задача на сигнализират за намерени болни или мъртви птици и прасета. По време на заседанието на комисията стана ясно, че африканската чума е изключително тежка болест, която засяга както дивите, така и домашните прасета. Вече има регистриран случай в Румъния

Д-р Емил Илиев от ОДБХ обясни, че болестта се разпространява лесно – от директен контакт и от заразени храни и вода. Той допълни, че за африканската чума все още няма ваксини и лечение.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ