140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Шумен – Нарушения при ловни излети

Георги НИКОВ

Девет нарушения на ЗЛОД са установили при рутинни проверки служителите на Североизточното държавно горско предприятие в Шумен, което контролира дейността на териториите на Варненска, Добричка, Търговищка и Шуменска област.Само в един от случаите е констатирано грубо погазване на закона. Става въпрос за бракониерски отстрел на кошута в района на ДГС-Шумен в ловището край с. Белокопитово, което е част от ЛРС-Шумен. От началото на ловния сезон досега при групови излети на дива свиня не е допуснат нито един инцидент, отчитат горските охранители.
Данните от пролетната таксация на дивеча сочат, че запасът от диви свине в обхвата на ловните сдружения в четирте области е висок, което предвещава успех за любителите на лова. Такава е прогнозата и според плана за ползване дивеча за тази година, който предвижда отстрел от над 3200 диви свине в ловните райони, стопанисвани от сдруженията. За сравнение отстрелът през миналата година е достигнал 2184 животни при разрешени 2962 броя. Повечето ловни сдружения в проведените излети през този сезон са отстреляли по няколко диви прасета. Най-голяма е била слуката на ловната дружинка от село Венец, която е към ЛРС ” Сокол”  в Шумен. Само за един ловен излет тя е отстреляла 17 диви свине на територията на ДЛС „Паламара”, 10 екземпляра пък са били отстреляни в обхвата на ДГС „Преслав” при излет на ловната дружинка от с. Имренчево към ловното сдружение във Велики Преслав. С трети по успех лов може да се похвали ЛРД-с. Априлово към ловното сдружение в гр. Попово. Тя е отстреляла осем диви свине в границите на ДЛС „Черни Лом”.
Над десет ловни дружинки са отстреляли между три и шест диви прасета на един ловен излет. Служителите на горските и ловните стопанства осъществяват стриктен контрол за разрешителните, които ловците трябва задължително да притежават. Съгласувани са предложените графици за ловните излети и са проверени списъците с ръководителите, определени от ловните дружинки, за да се обезпечи правилното и законосъобразно протичане на лова. Предстои контролната есенна таксация на дивия заек за ловните райони, в които е предвидено ловуването на този вид дивеч. Горските стражари ще следят и за изпълнението на ловностопанските мероприятия, с които ловците имат ангажимент да подпомогнат оцеляването на дивеча през тежките зимни месеци, съобщават от Североизточното държавно горско предприятие в Шумен.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ