Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Силен сезон на дива свиня очакват в ЛРС-Кърджали

кърджали лов

В сдружението на ловци и риболовците в Кърджали, което е най-голямото в Източните Родопи, очакват силен сезон в лова на дива свиня, казва ловният надзирател Ферхад Ахмед.

По думите му популацията е много добра. На територията на всички дружини има диви свине. По време на птичия лов са засечени цели сюрии.

кърджали лов

В дружина Костино, в която той ловува, имало  цяло стадо от  около 20 бройки. Наличие на прасета показват и камерите, поставени за наблюдение на дивеча и борба с бракониерите.

Отново се наблюдават добри трофейни екземпляри. През последния ловен в  сдружението са добити 25 трофейни глигана. От тях  със златен медал са оценени 9, със сребърен – 6, и с бронзов – 10.

През сезон 2022/2023 година  са отстреляни 384 диви свине.  Председателят  на сдружението Васил Дончев даде за сезона добра оценка  по шестобалната система,  защото е имало и по-добри години. През сезон 2023/2024 година се очаква по-добра слука и оценка много добър, ако не настъпят някакви непредвидени обстоятелства.

От началото на сезона на птичия лов по време на лов не са открити трупове на  диви свине, поразени от Африканската чума.

Птичият лов не е характерен за сдружението, защото няма прелетен дивеч. В района почти не се сеят зърнено-житни култури и няма храна, която да ги задържи.

Освен това, през лятото се е отразила и  голямата суша. Пъдпъдъци рядко се срещат, има малко повече  гургулици и гривяци, констатират ловци.

Ловният надзирател на ЛРС-Кърджали отчита, че се увеличава благородният елен, който вече се среща във всички дружини, дори и някъде бройките да се единични. В 80 % от шестнадесетте дружините има елен лопатар.

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ