Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Силно състезание по подводен риболов във Варна

подводен рибоов

В средата на септември Варна събра състезатели по подводен риболов в последния за годината (от общо девет кръга) турнир за Купа „България“ – най-престижният трофей в този атрактивен спорт.

Той беше организиран от трите варненски клуба КПСД (Клуб по подводни спортни дисциплини), Клуб по морски спортове „Ватус про“ и Клуб по водни спортове „Варна“ с финансовата подкрепа на Община Варна.

Домакин на турнира за Купа „Варна“ традиционно бе хижа „Черноморец“ – къщички „Синьо лято“. Главен съдия беше Ивайло Иванов – вицепрезидент на Българската федерация по подводен риболов, а делегиран комисар – Ивайло Душев.

подводен рибоов

Септемврийското море беше топло, ласкаво, гостоприемно и изключително благосклонно към състезателите – нито един не излезе от вълните без улов. Участваха 37 души от всички клубове по подводен спортен риболов в страната.

Освен традиционните риби като платерина и морска врана те подредиха на кокàните и по-редки видове – лабрида, смарид и морска хиена, а най-трофейната беше лефер с тегло 3,450 кг.

подводен рибоов

Първото място грабна Николай Танев от клуб „Черноморец“ – Бургас, а приза за най-голяма риба взе Мартин Димитров от клуб „Св. Никола“ – София. Преди да качи на везната внушителния улов главният съдия Ивайло Иванов отбеляза, че такъв голям екземпляр рядко се уцелва по време на състезание и предизвика публиката да познае колко тежи леферът. Най-вярното предположение беше на Цветанка Станчева, която позна резултата с абсолютна точност.

Варненската туристическа камара също връчи награди и грамоти на състезателите. Този път бяха отличени участникът, уловил най-голямата риба – Мартин Димитров, и най-младият – Радослав Качиков. Те бяха поздравени от проф. д-р Стоян Маринов – съпредседател на камарата, а купата за най-тежката риба съвсем естествено беше връчена от тежкоатлета Благой Благоев – трикратен световен шампион по вдигане на тежести.

подводен рибоов

В турнира за купа „Варна“ се включиха и национални състезатели като Валентин Люцканов от клуб “Черноморец” – Бургас, капитан на националния отбор на България, който този месец участва в Световното първенство по подводен риболов от 7 до 10 септември в Ларедо, Испания. В състава бяха още Анастас Бъчваров от клуб „Марлин“ – Приморско, Веселин Томов и Мирослав Илчев от Спортен клуб по подводен риболов „Несебър“. Те са и водачи в ранглистата за Купа “България” за 2023 г., която включва резултатите от всички турнири – кръгове за Купа “България”.

У нас за валиден се смята уловът на движещи се риби, а не плоскодънни. Те трябва да са с тегло минимум 300 грама, като всеки грам носи точка и за всяка уловена риба се прибавя минимумът на теглото й, т.е. 300 точки. Например, ако уловиш кефал 1000 грама, се получават 1300 точки. В нашето Черно море максимумът дълбочина, на който си струва да се гмурнеш за дълбоководна риба, е до 15 – 17 м., но тук подводният риболов е сравнително плитък – на 2-3 до 5 метра максимум. Ловят се предимно риби от семейство кефалови.

Последният ден на лятото – 22 септември, е вторият от състезателните дни на 55-то Държавно първенство по подводен риболов, което се провежда в Приморско от 20 до 24.09.

Елица ВИДЕНОВА

Снимки: Деница МИНЧЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ