140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Скъсени срокове за лов ще предизвикат брожение

Г-н Абаджиев, беше ли време сериозната информация за лова, риболова и природата да стигне до членовете на НЛРС-СЛРБ чрез новия интернет сайт „Дивото“?

Всяка година в редиците на Националната организация се вливат стотици, дори хиляди нови ловци. Това са млади хора, които са свикнали да получават информацията си чрез интернет. Създаването на сайта „Дивото“ дори закъсня. Затова приветствам идеята и реализацията на този сайт, ще съдействаме със всичко, което можем, за неговото развитие и популяризиране.

Предстои откриването на ловния сезон. Какви са очакванията на ловците от Пазарджик?

Очакванията винаги са много оптимистични. Но зависят и от метеорологичните условия. Тази година жегата беше убийствена в нашите ловни полета и пъдпъдъците са се изтегли към по-високите места, което предполага, че в полските райони на дружините стартът на ловния сезон може да не бъде съвсем убедителен. Имаме огромни насаждения от слънчоглед и това предполага изобилие от гургулици, но вероятно птиците ще се разпръснат и ловът няма да бъде така интензивен, както други години.

Пазарджик е известен в цялата страна като „меката на яребицата“ и смятам, че и този сезон ще бъдат оправдани очакванията нашите членове и гостите за добър отстрел. Всяка година разселваме около 4000 фазана, което предполага добър лов на разселените птици, а много от тях дадоха поколение и навсякъде вече имаме и местна популация.

Запасите ни от дива свиня са добри и ловците са оптимисти.

Има ли нещо, което те притеснява в предстоящите законови промени?

Притеснявам се от намеренията да бъде ограничен ловът на дива свиня, чрез намаляване на срока от 15 октомври до края на годината. Това би породило голямо брожение сред ловците, може да се стигне дори до протести. Надявам се, че депутатите ще проявят разум и няма да действат нелогично.

Колкото до увеличаване броя на ловната стража, ние и в момента имаме двама ловни стражари, но може би малките сдружения ще изпаднат във финансови затруднения. Разбира се, че колкото повече институции и организации са ангажирани в опазването на дивеча, толкова по-добре, но смятам, че не трябва само ловците да се товарят с тази отговорна задача.

Записа Стоян Пашкуров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ