Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

След 20 години в Габрово отново състезание по кастинг

габрово кастинг

В Габрово клубът “Кастинг Спорт” е възстановен през миналата 2023 година, благодарение на габровеца Симеон Драшков, започнал като кастинг състезател в Габрово, спечелил не едно призови места, който е треньор и на националния отбор по кастинг.

Към този момент у нас има само четири действащи клуба по кастинг, като лицензираните треньори са общо шестима.

габрово кастинг

На 11 май 2024 г., след дългото отсъствие на този спорт стадион „Христо Смирненски“ в Габрово отново посрещна децата-състезатели по кастинг, участници в първия кръг от държавния спортен календар, които представяха три спортни клуба – в Габрово, Българене и Николаево.

Те се надпреварваха в дисциплините – Аренберг, Скиш и Далечина.  

Кастингът е спорт, при който се демонстрира риболовна техника при високи изисквания за майсторско хвърляне на въдицата.

габрово кастинг

За да наблюдава пряко турнира в Габрово пристигна председателят на Секцията по кастинг спорт към Българската федерация по риболовни спортове Емил Великов. Той насърчи участниците да превърнат надпреварата в празник за всички, да уцелят целта, без да губят упоритост и силна мотивация да се състезават и много желание да победят.

„Започнахме от нулата, а ето че сме на европейско ниво. След две години с тези деца ще имаме шампиони, а с подкрепата на местната власт, в лицето на кметовете по места и треньорите, които са истински звездни имена в кастинга, ще имаме още повече успехи“ – прогнозира Емил Великов.

 Той съобщи новината – кандидатурата Световното първенство за юноши през 2026 г. да се проведе в Русе.

габрово кастинг

Зам.-кметът на Габрово Николай Меразчиев откри турнира и пожела на състезателите много спортен хъс и много успехи.

„Жалко, че кастингът в Габрово е бил в толкова дълга пауза. Но пък е прекрасно, че са се намерили хора, които да го възродят и да запалят искрата отново“ – каза арх. Меразчиев.

При изключителна демонстрация на много добри умения, спортсментство и увереност в трите категории в класирането се подредиха – при момичетата на 1 място е Катерина Кирякова от Габрово, на 2-ро – Михаела Иванова от Николово, на 3-то – Симона Асенова от Българене.

При момчетата – на 1 място е Богдан Ганев от Габрово, на 2-ро – Мартин Момчилов от Николово, на 3-то – Радостин Великов от Николово.

Състезанията по кастинг в България са преустановени през 2002 г. и едва през 2023 г., у нас отново се провежда първият национален шампионат по кастинг.

габрово кастинг

Само преди месец детският национален тим на страната ни участва в турнира за Световната купа във Виченца, Италия, където мерят сили със състезатели до 18 години, като и там показват много добро ниво. В тази надпревара българският тим е изграден от две момичета и четири момчета: Илина Александрова, Михаела Иванова, Богдан Ганев, Мартин Момчилов, Радостин Великов и Венцислав Янков, всички на възраст между 10 и 14 години.

Кастингът в България има стари традиции и слава, в чиято история има забележителни спортни надпревари, каквото е световното първенство през 1976 г., което се провежда на базата на Националния спортен ловно-рибарски комплекс „Звездица” на брега на Варненското езеро.

В него участват състезатели от 15 страни. На „муха скиш” при мъжете, световен шампион става Йордан Захариев след бараж срещу още 12 състезатели.

На „тежест далечина 7.5 г” българската състезателка Росица Златанова печели златото. Тя става първа и в дамския петобой, където отборно България (Росица Златанова, Дора Димова) завършва на второ място след представителките на ФРГ.

През същата 1976 година спортната преса у нас поставя Росица Златанова до най-известните ни състезателки в другите индивидуални спортове – гимнастичката Мария Гигова и лекоатлетките Йорданка Благоева, Светла Златева и Иванка Христова.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ