Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

След като миналия сезон изгонили вълците, сега в ЛРД-Плачковци очакват успешен сезон 

плачковци лов

След пълното затишие на дива свиня през последните две години, тази има някакво движение и личи възстановяване на популацията – каза в края на първия ловен излет Георги Добрев – председател на ЛРД-Плачковци към СЛРД „Стринава“ – Дряново.

Тя откри сезона с отстрел на лисица – слука на един от най-опитните ловци в дружинката Детелин Бачийски, на когото му излязла на около 70 м.  

Освен АЧС ловците намират обяснение за липсата на дива свиня и в това, че миналата година в техния ловностопански район шетала глутница от 6 вълка. От тях, на варда, ловецът с най-много опит в лова на този хищник Пламен Стоянов отстрелял един вълк, други успели да ранят, но на практика не паднали.

„Много поразии ни направиха. Унищожиха ни страшно много дивеч. За първи път от много години имахме проблем с вълци. Още преди сезона засякохме стъпки по калта. По време на лов намирахме кокали от сърни, цели скелети, над десетина броя рога. Но при сухо време само по следите в калта трудно ги откривахме. В сняг обаче, следите им показваха, че много пъти бяха пресичали района. Затова не пропускахме в сняг да ги търсим. И най-вероятно затова нямаше диви свине при нас. Цялата дружинка завършихме сезона едва с две отстреляни прасета“ – сподели председателят на ЛРД-Плачковци Георги Добрев и допълни, че тази година няма нито стъпки, нито изпражнения от вълк.

Преди всеки лов най-важното, което ловците си казват, е да се овладява адреналина и да не се стреля по майките, за да се даде шанс на популацията на дивата свиня да се възстанови.

– Апогеят на АЧС накара доста ловци да загубят интерес към лова и посещаемостта на ловните излети да е по-слаба, което продължава и сега. От миналата година наблягаме на индивидуалния лов на хищници. Успяхме да намалим популацията на чакала като започнахме да правим групов лов на чакал. Доста добре се справяме и видимият резултат от борбата ни срещу хищниците личи по чувствителното повишение на популацията на заек.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ