Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Сливен – Официално бе открита седмицата на гората

седмицата на гората откриване

Бъдещите гори ще носят белега на стопанското ни поведение спрямо сегашните гори. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов, който откри официално честванията по повод 99-годишнината от отбелязването на Седмицата на гората в Сливен. Той изтъкна, че всички сегашни постижения на науката за гората трябва да се реализират в практическата дейност на горското стопанство.

“На фона на климатичните предизвикателства, науката за гората има важна роля и реална практическа дейност, свързана с правилното регулиране на процесите по ползването и възпроизводството на горите”, посочи той.

седмицата на гората откриване

Пред присъстващите заместник-министър Маринов каза още, че във века на глобализацията, изправени пред икономически предизвикателства и климатични промени, повече от всякога трябва да ценим горското богатство на страната ни и да работим за неговото устойчиво развитие. 

„Основен приоритет в работата на МЗХ е създаването на благоприятни условия за успешно научно и практическо решаване на специфичните въпроси, свързани с развитието и подобряването на бъдещата гора. Тази гора ще бъде нужна на бъдещите поколения в по-голяма степен от днешния ден“, каза още зам.-министър Маринов. Той обясни, че за горите отговорност носят не само лесовъдите, а и цялата общественост.

“Можем да се гордеем, че благодарение на Института за гората при БАН и Лесотехническия университет науката за гората в България е достигнала високо ниво“, категоричен бе Маринов.

Той благодари на всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората като част от нашето богато минало и част от бъдещето на новите поколения.

Тази година мотото на Седмицата на гората е „Гората е живот…и обща отговорност!“, като то беше предложено от гражданите, участвали в анкетата на Изпълнителната агенция по горите. 

Зам.-министърът на земеделието Георги Тошев също поздрави горските служители по случай Седмицата на гората.

“Посещението в гората винаги е празник за всеки един от нас. Наслаждаваме се и не можем да се наситим, а за да продължим да го правим, за това са виновни всички лесовъди и горски служители в системата на горите. Честит празник и поклон пред Вас”, каза още той.

В приветствено слово към лесовъдите и горските служители кметът на община Сливен Стефан Радев им благодари за това, че с техните усилия страната ни има такова добро управление на горите.

“Искам да ви поздравя за това, че сте отдадени на тази кауза, съхранението, опазването, развитието и устойчивото използване на горите в България“, каза още той.

седмицата на гората откриване

На церемонията бяха връчени награди на заслужили лесовъди и горски служители. Призът „Лесовъд на годината“ бе връчен от зам.-министър Маринов на инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян.

седмицата на гората откриване

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Тошев връчи наградата за цялостен лесовъдски принос на инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил.

седмицата на гората откриване

Бяха раздадени още 13 награди в различни категории, сред които за дейността по контрол и опазване на горите, за най-добър горски предприемач и за значителен принос за популяризиране и повишаване на имиджа на лесовъдската професия.

седмицата на гората откриване

Сред официалните лица на събитието по откриване на Седмицата на гората бяха и зам.-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, началникът на кабинета на министъра на земеделието и храните Валя Петрова, областният управител на Сливен Маринчо Христов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, кметът на община Сунгурларе инж. Димитър Гавазов, кметът на Община Струмяни Емил Илиев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов,  изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров, ректорът на Лесотехническия университет доц. д-р Христо Михайлов и председатялят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

седмицата на гората откриване

Зам.-министрите на земеделието и храните Мирослав Маринов и Георги Тошев участваха и в традиционното залесяване на дръвчета пред зала “Сливен” в града.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ