140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Слуката е предимно в Балкана

Милка ДЕНЕВА

Не всички 31 ловни дружини в състава на ЛРС-Велико Търново са доволни от отстрела на дива свиня през октомври. Но нали ловът е не само точен мерник, но и слука, късмет. А той споходи най-вече дружините в Балкана.

Ловците от с. Въглевци се отчетоха с 11 повалени диви прасета, във Войнежа и Плаково – с по девет, в Килифарево и Хотница – с по седем. На слука се зарадваха и членовете на ловните дружини в Самоводене, Шемшево, Ново село, Балван, Ново село, Дебелец.

Ловците от Водолей и Никюп традиционно и тази година нямат план за  отстрел на дива свиня, защото такъв дивеч не се среща в техните ловни полета. В Ресен слуката ги заобиколи и се надяват по-нататък да повалят предвидените 12 екземпляра.

Радващо е, че паднаха и едри глигани, с големи глиги. Ловната дружина в Леденик повали 220 кг животно. С добри попадения се похвалиха и ловците от Килифарево, Присово, Хотница, дружина „Ивайло”, Шемшево.

Някои ловци и през октомври не пропуснаха да излизат за пернат дивеч. Любителите на такъв лов споделят, че пъдпъдъци е най-добре да се бият през този месец, защото са едри, тлъсти. Имаше и лов на фазани, а не липсваха и ловци, които побързаха да се ориентират към водоплаващия дивеч и се похвалиха, че не им липсва слука.

Притеснението и тази година е за туристите и дървосекачите. Връзките на сдружението с великотърновското туристическо дружество „Трапезица 1902” от години са добри. То изпрати на ЛРС-Велико Търново своя план за туризъм, за да се знае къде ще се движат през почивните дни природолюбителите. Ловната организация пък подготви специални предупредителни табели и още в началото на сезона за лов да дива свиня ги раздаде на дружините, в чиито ловни полета преминават туристически маршрути – Арбанаси, Беляковец, Емен, Хотница, Шереметя. Окачените на видни места надписи „Внимание! В района се ловува! Използва се огнестрелно оръжие! Движението на хора в района е опасно за здравето! Ловни дни – събота, неделя и официалните празници.” ще предупреждават туристите, за да се избягнат наранявания от ловджийските муниции.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ