140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Смъртността от африканска чума по свинете е 100%, няма ваксина

На извънредно заседание на Ловния съвет, което се проведе в сградата на МЗХ, бяха обсъдени мерките, които страната ни трябва да вземе във връзка с опасността от болестта африканска чума по дивите свине (АЧС).

Представители на БАБХ подробно запознаха членовете на Ловния съвет с разпространението на болестта в Европа, регистрирана вече в Молдова и достигнала границите на съседна Румъния, и нейното пагубно влияние върху популациите на дивите свине и значимите икономически и стопански загуби върху фермерно и домашно отглежданите питомни прасета.

Подчертан бе фактът, че смъртността е 100% и тъй като няма разработена ваксина срещу АЧС са необходими незабавни профилактични мерки.

Ловният съвет гласува решение, с което в най-кратни срокове ИАГ и БАБХ съвместно ще изготвят предложения за превантивни действия и със заповед на министъра на МЗХ ще се осигури на ветеринарните специалисти всеобхватен мониторинг върху здравословното състояние на популациите от диви свине, в който ще се включат държавните институции и ловно-рибарските сдружения от цялата страна.

В тази връзка Българската агенция по безопасност на храните предостави разяснителeн материал за заболяването, който може да видите ТУК

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ