140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Смолянските езера – плитки и с малко риба

   Смолянските езера са плитки и популацията на риба е ниска. Това каза за Радио „Фокус” Петко Джуков – главен инспектор в отдел „Рибарство и контрол” – Смолян.

   По думите му в езеро „Рибката” целогодишно е разрешен риболов, но там рибата е дребна и се самовъзпроизвежда. „На езеро Салажа е забранен риболовът и там се наблюдава, че популацията се възпроизвежда, като там могат да се пуснат по-едри риби като шаран или толстолоб. Едното смолянско ловно-рибарско сдружение имат идея да зарибяват и верояно това ще стане през есента. Като цяло няма много риба в езерата, но те са малки и плитки и няма как да има голяма популация в тях”, посочи Джуков.

   По неговите думи езерата от година на година стават все по-плитки. На езеро Лагера трябва да се вземат спешни мерки, да се укрепи дигата там, където изтича водата, за да се вдигне малко нивото.

   „За съжаление, тенденцията е такава, че постепенно ще изчезнат Смолянските езера. За да ги запазим може би трябва да се вземат някакви по-сериозни мерки, или да се преправят дигите, или да се извърши пресушаване и продълбочаване, което е сериозна процедура и трябва да се съгласува с РИОСВ, Басейнова дирекция. Общините също да участват, което не е лесно и не е само в компетенцията на Агенцията по рибарство и аквакултури”, каза още Петко Джуков.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ