140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Спасяват бедстващи птици в Хасковско и Шуменско

Хасково, Златка Михайлова

Паднало от гнездото си малко щъркелче е намерено  в с. Корен, община Хасково. Сигнал за това е подаден на „зеления телефон “ в РИОСВ-Хасково. Извършена е незабавна проверка на място от експерт от инспекцията. Птицата е изпратена за лечение  и доотглеждане в Спасителния център за диви животни в  Стара Загора.

 Бедстващи щъркели край Свиленград, харманлийското село Бисер, Любимец, село Мандра, Радиево също са получили навременна помощ и са транспортирани в Стара Загора. Граждани в Хасково са звънили за ранен сокол, кукумявка и зелен кълвач.

На „зеления“ телефон през юли в хасковската екоинспекция, която контролира и територията на област Кърджали, са постъпили 19 сигнала. Повечето от тях са за защитени от закона видове  птици, намерени в безпомощно състояние.

Шумен, Георги Ников       

В РИОСВ в Шумен беше получен сигнал за бедстваща птица, намерена в населената част на град Плиска.Съобщението е изпратил екологът на община Каспичан.

Екоекспертите са взели птицата, като след оглед са установили, че това е млад екземпляр от вида “Бял щъркел” с външни наранявания – счупване на лявото крило.След оказаната помощ птицата е изпратена в Спасителния център за диви животни “Зелени Балкани” в град Стара Загора за последващи грижи.

Белият щъркел е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие, съобщиха екоекспертите.

В безпомощно състояние в населената част на село Долина, община Каолиново е намерен млад екземпляр от вида “Папуняк”. Птицата е предадена в РИОСВ в Шумен от местни хора. При направения оглед е установено, че тя е без видими външни наранявания,но не може да лети.

Екоекспертите са оказали помощ и на още една птица – от вида щиглец, предадена от граждани. Малката птица, открита късно вечерта в централната част на Шумен, е паднала от гнездото си.

Двете птици са транспортирани до Спасителния център за диви животни в град Стара Загора за оказване на нужните грижи. Папунякът и щиглецът са защитени видове от Закона за биологичното разнообразие, съобщават експертите.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ