140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Специален антифриз помага на ледените риби

Един странен обитател на арктическите морета не дава мира на учените да разберат как съумява да живее в темпе­ратура на водата, падаща под нулата. Става дума за леде­ната риба (Chaenocephalus aceratus) и нейните братовчеди Channichthyidae, които са единствените гръбначни животни без функциониращи кръвни клетки. Те нямат хемоглобин, спомагащ за транспортирането на кислород в организма.

Природата обаче се е погрижила да балансират нещата. Тези риби са развили огромно сърце, имат доста усъвър­шенствана съдова система и са се пригодили да произвеждат своя вътрешен „антифриз“ – гликопротеини, които намаляват вътрешната температура на замръзване. Това на практика спомага за оцеляването им, дори им гарантира нормален жи­вот при отрицателни температури на водата.

Учени от Корейския полярен изследователски институт ана­лизират генома на ледените риби и откриват някои непознати досега факти по отношение на еволюцията им в тези екстрем­ни условия. Може би не е далеч времето, в което ще знаем всичко за тях.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ