140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Спинингист хвана сом 55 кг от река Марица

марица сом

Павел Драгов, на 31 г., от Пловдив, хвана огромен сом от река Марица с тегло 55 кг и дължина 2,10 м. Това се случи в неделния следобед на 10 април в района на с. Бисер, между Харманли и Любимец. И то само час- два преди да връхлети онази страховита буря с поройни дъждове и мощна гръмоте­вична дейност.

 „Няколко пъти посещавахме реката в този участък в предишните дни. Хванахме два солидни сома – 29 кг и 26 кг. – разказа Драганов. – Очевидно имаше активизиране при хищниците и бя­хме амбицирани отново да водим битка с някоя яка риба. В този ден бях в компанията на моя приятел от Пловдив Манол Русинов.

Реката е замътена, височка, с температура на водата 13-14 градуса. Имах големи на­дежди да хванем сом. Някъде към 16 часа застанах на проверено място, където бях сигурен, че няма закачки. На петото замята­не, когато притеглях и воблерът приближи брега само на около 3 метра, нещо го спря.

марица сом

Закачка ли? Не, не, риба е! Потегли и то толкова мощно, че веднага разбрах – имам работа с голям сом. Повече от 30 минути водих позиционна битка, докато го уморя и започна да подава глава от водата. Но брегът там е висок и това усложни изтегля­нето. Колегата беше до мен и в критичните моменти ми оказа безценна помощ. Извля­кохме го дружно на брега, където го прете­глихме, премерихме и направихме снимки. После му върнахме свободата. Такава риба заслужава да живее и да краси реката.

Докато все още бяхме подвластни на емоциите и коментирахме случилото се ни връхлетя бурята. Светкавици, гръмотеви­ци, пороен дъжд на р. Марица. Страхотия! Но ние бяхме щастливи в този ден, защото се справихме със сом, какъвто не се хваща всеки ден, особено пък в речна вода.

По-късно, при контакти с колеги научих, че и на други места в същия ден са хванали сомове с различна големина. Бурята оче­видно ги активизира. Кой ще каже, че не е така!“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ