НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

40 години от Експо 81 – Върхът в ловната история на България

експо 81

Фотосите избледняват, а албумите от него все пo-трудно се намират, но спомените са живи, както и много от участниците в Експо 81. Третото световно ловно изложение се провежда о т 14 юни до 12 юли 1981 г. в Панаирното градче в Пловдив. След броени дни се навършват 40 години от емблематичното събитие в областта на ловното и рибното ни стопанство. Най-голямо по мащаба си, изложението е организирано и в най-кратки срокове. И ако организацията на предходното Ekcno 71 в Унгария е отнела пет години, то подготовката на нашето става само за една. Това го признават с респектдори и от унгарската делегация.

„Жега!” е първата дума, с която започват разказите мнозина преки участници в събитията. Не само заради подранилите тогава летни горещини, но и заради „жегата” в организационния комитет. Събитието се вписва в честванията за голямата годишнина на българската държава.

експо 81

,Добре дошли! Посреща ви 1300-годишната страна, наречена България!” – това обръщение звучи пред многобройните чуждестранни делегации и гости.

Изложението преминава под изключително силен природозащитен акцент, който до голяма степендори изпреварва времето си. Ключовото послание в речите на организаторите гласи: „Малка е планетата Земя, но при разумното отношение към нея, има живот за всички”.

Както всяко друго събитие по рода си, и това неизбежно минава през период на преоценки – била потрошена маса народна пара, за да се изпъчи елитът с ловната си страст; на нашите ловци им било омръзнало да се хвалят помежду си, затова си уредили повод да се похвалят пред света; сред експонатите било изложено и живо крокодилче, което май било умряло преди края на изложението…

След времето на преоценките логично идва и времето на преоткриването, за да се стигне до извода, около който има консенсус днес – пловдивското Експо от 1981 г. е с основна роля за големия подем в ловното и рибното ни стопанство през 80-те години на 20 век чиито плодове берем и до днес.

експо 81
Богинята на лова Диана дефилира на откриването

Колкото до крокодилчетата, допитахме се до участници, сред които и Чавдар Ангелов, зам.-директор на пресцентъра на изложението и главен редактор на ежедневния му бюлетин (негови разкази за събитията публикуваме отделно).

„Не помня да е имало такова нещо, ако е имало, все сме щели да го отразим в бюлетина”, каза той и след кратко замисляне добави – „Извървяха се толкова много хора, проведоха се толкова много събития… Всъщност, може и да е имало някое крокодилче, но със сигурност е било двукрако”.

Ето някои о т фактите, които днес трудно някой би могъл да обори:

*Изложението се провежда под девиза „Земя – планета на живота”. Целта му е да запознае обществеността с развитието на ловното и рибното стопанство в различните страни в света и взаимодействието между лова, риболова и човека в съвременното общество. Специалният филм, посветен на събитието, завършва с думите:

„Където няма място за животните, за рибите и за пчелите, там няма място и за човека”.

*Експо’ 81 е под егидата на три световни организации: Международният съвет по лова и опазването на дивеча (CIC); Международната конфедерация по риболовен спорт (FIP5) и Международното бюро за изложенията (BIE). Основното събитие протича с многобройни съпътстващи прояви – спортни, научни, културни.

експо 81

*В церемонията по откриването участват 5000 младежи и деца от пловдивските училища и самодейци от различни краища на страната, които с музика и танци пресъздават моменти о т лова и бита по нашите земи, както и интересни ловни и риболовни обичаи на прабългари, славяни и траки. В основната танцова композиция участват 1500 младежи. Кукери от Карлово и Перник и 100 каба гайди от района на Широка лъка допринасят за панаирната атмосфера под тепетата.

*В Третото световно ловно изложение със свои експозиции участват 61 страни. 38 от тях участват и с ловни трофеи от 128 вида и подвида дивеч.

*Измерени, оценени и изложени са над 11 364 трофеи – близо два пъти повече, отколкото на предишното изложение в Будапеща. 257 от тях са отличени с голямата награда „Гранд при”. Оценяват ги 57 български и чуждестранни специалисти и 32 технически сътрудници. Присъдени са 6496 златни, 2445 сребърни и 1548 бронзови медала.

експо 81

*Най-много трофеи за оценка предоставя нашата страна, като печели съответно и най-голям брой медали. О т златните отличия най-много отиват в Румъния -1723, следват България с 1240 и Чехословакия с 922. Приятната изненада е Монголия, която влиза в Топ 5 по брой на получени медали.

* От големите награди „Гран при” най-много печели СССР (45 бр.), следван от Румъния (20 бр.) и България (18 бр). Съветските участници представят най-голямо видово разнообразие на трофеите, поставят и най-много световни рекорди.

*Трофеи от 30 вида дивеч са обявени за нови световни рекорди по време на Експо’81.

*През залите на Панаирното градче в Пловдив минават стотици хиляди посетители. Основна е Палата на нациите, в която всяка страна получава свой кът.

експо 81

*Освен в Палатата на нациите България се представя с няколко тематични експозиции, подредени в три отделни палати: Палата за горите, лова и риболова; Палата за опазване на природната среда; Палата за земята и нейното плодородие; туристическа и оръжейна палата. Особено впечатляваща е палатата „Гори, лов и риболов”, където върху половин декар е разположена диорама на кът от гората. Между растителността и скалите са аранжирани благороден елен, сърни, дива свиня, орли, вълк, лисица, видра, дива котка, кеклици, пъдпъдъци. По звукова уредба се чува автентичен рев на елени, вълчи вой и птичи песни, а аромат на боров въздух изпълва цялата зала.

*Ловни кучета от 27 породи са показани на екстериорната киноложка изложба. Българското гонче прави дебют на международната сцена. Полевите изпитания на птичари се провеждат в землището в село Войводиново, където изпъкват възпитаниците и школата на ГДР. Една от най-големите атракции са изпитанията на кучета за подземен лов – дакели, фокстериери, ягдтериери. На изградения специално за изложението уникален полигон в с. Труд се скупчва публика от няколко хиляди души, като не всички успяват да си осигурят добра видимост. Български участници се представят най-добре при ягдтериерите.

*Домакин на състезанията по ловна стрелба и спортен риболов е Асеновградското ловно-рибарско дружество на модерния си комплекс „40-те извора”. В дисциплината трап фурор прави съветският състезател Рустан Ямболатов, който сваля 99 от 100 възможни мишени. В скийта обаче не успява да се излъчи категоричен индивидуален победител. След неколкократни баражи и надстрелвания между Панайотис Ксантакос от Гърция и Йозеф Паничек от Чехословакия резултатът остава равен и двамата заедно се качват на най-високото място в стълбичката. Българската състезателка Бисерка Ангелова печели титлата при жените. Провеждат се и съпътстващи състезания в дисциплини, които не са ловни – стрелба с лък на градския стадион в Пловдив и по конен спорт.

експо 81

*Огромен е интересът към състезанието по риболов, което привлича 20 000 зрители. На архивните снимки се вижда стената на язовир „40-те извора”, почерняла от народ. Въпреки нетипичната юнска жега от 37 градуса се събират хора, колкото на голямо футболно дерби, за да гледат надпреварата о т 24 състезатели от 6 страни. Самото състезание ще се запомни с няколко неща: двата ни отбора се класират на първите две места, следвани о т поляците, а в индивидуалното класиране и тримата медалисти са българи. Победителят Алекси Станчев финишира с 11,270 кг риба от общо уловените близо 100 кг. У дома стените (даже и язовирните) помагат! Това е едно о т малкото състезания в риболова, на което категорично побеждаваме италианците. Екзотиката е участие на отбор от Куба, въпреки че условията за риболов там са коренно различни. Това е и първото състезание у нас, на което се демонстрира принципът „Хвани-пусни” в състезателния риболов. След премерването на уловената риба, тя е пусната обратно във водата.

*Богата е и научната програма на изложението. Провеждат се симпозиум „Дивечът и околната среда”, конференция „Стопанисване на благородния елен при съвременните екологични условия”, семинари на тема „Кучето в съвременния лов” и „Рибовъдството и спортният риболов”. В тях участват общо 363 учени и заети в ловното стопанство от 13 държави. В Панаирното градче има и експозиция на книгата. Представени са 687 заглавия на ловна, риболовна и горска литература, от които 177 са български. Всеки ден излиза информационен бюлетин на български, английски и немски езици.

експо 81

С Експо’ 81 пряко или косвено са свързани и емблематични сгради като пловдивският хотел „Санкт Петербург” (тогавашен „Л е н и н гр а д “), построен специално за изложението. На 22 май 1981 г. в София тържествено е открит и Домът на ловеца и риболовеца на бул. „Витоша” 31-33. Сградата удачно се вписва в градската среда и става емблематична за софиянци, които неизменно я знаят като Л о в н о -р и б а р с к и я съюз”. Практически веднага след откриването й почти целият личен състав на БЛРС отпътува за Пловдив, за да вземе участие в подготовката на световното изложение. Лентата на съюзния дом е прерязана о т заместник-председателя на Министерски съвет и бъдещ министър на културата Георги Йорданов, което е свързано и с анекдотичен момент. Йорданов, който не е ловец и е далеч от тази тематика, разглежда с интерес новооткрития ловен музей, но искрено е въодушевен от изпълненията на новия хор „Вълшебния стрелец” към БЛРС, начело с младия диригент, сега маестро Иван Шаллиев. „Ражда се един от най-добрите мъжки хорови състави в София”, заявява Йорданов и не греши в преценката си.„Вълшебните стрелци” също заминават за Пловдив, за да участват в пищните церемонии. А след събитията о т 1981 г. гласът на българския ловец звучи все по-силно и авторитетно и на националната, и на международната сцена.

Статията е публикувана в бр. 6/2021 на сп. “Лов и риболов”, който можете да закупите ТУК

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ