НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Български барак

Български барак (Българско твърдокосместо ловно куче)

Характеристики на кучето

Българският барак е гонче със среден ръст, с хармонично развито тяло и удължен формат. Конституция на тялото е здрава и суха. Кожата е еластична, без гънки. Главата е суха и дълга, пропорционално развита спрямо тялото, с дължина около 45% от височината на холката и хоризонтално държана по отношение на тялото, в спокойно състояние.

Черепът е дълъг, средно широк, плосък, достатъчно обемен с плоско чело. Умерено развити надочни дъги. Челната бразда е добре установима при пипане. Добре изразен окципитален израстък.

Има ясно изразен стоп. Носната гъба е черна на цвят, вградена в контурите на муцуната, леко издадена напред. При жълтите екземпляри носната гъба може да е и кафява.

Муцуната е средно дълга, дълбока, с прав профил до предния край на носните кости, след което профилът към носната гъба е леко наклонен надолу.

Бърните са стегнати, средно дебели с тъмен цвят не образуващи гънки. Зъбите са здрави, бели, пълен набор /42/, резците са дъговидно подредени. Ножицовидна захапка. Очите са средно големи, бадемовидни, косо разположени, със стегнати клепачи. Цвят – от светло до тъмно кафяви.

Ушите са средно дълги, широки, висящи, ниско поставени, със заоблени краища. Меки на пипане, с тънък хрущял. Добре лежащи към главата.

Вратът е здрав, средно дълъг, добре замускулен без наличие на гънки. Разположен под ъгъл 40° към тялото, в спокойно състояние. Горна линия: права, с лек наклон надолу при крупата. Холката е средно висока, добре замускулена. Най-високата точка на тялото. Гърбът е прав, широк, здрав, леко дълъг. Крупата е дълга, широка, леко наклонена назад, добре замускулена, малко по-ниска от холката. Гръдният кош е добре развит, с леко овална форма, стигащ надолу до лактите, с леко извити ребра. Коремът е добре прибран.

Опашката е ниско поставена, дебела в основата и постепенно изтъняваща към края. При спокойно състояние стига до скакателната става. При възбуда и по време на лов се носи вирната над нивото на гръбната линия в саблевидна форма.

Предните крака са сухи, здрави, с правилна постановка. Лопатката е плътно прилепнала към тялото и образува с раменната кост ъгъл от 105 градуса. Лактите са разположени близо до тялото и сочат назад.

Задните крака са успоредни, с правилна постановка и добре замускулени бедра. Ъгьльт между бедрените и подбедрените кости е 130 градуса. Скакателната става /петата/ е добре оформена с ъгъл между костите около 140 градуса.

Пръстите са добре засводени и прибрани един към друг, завършващи със здрави нокти. Цветът на ноктите е в зависимост от цвета на космената покривка на пръстите: черен /при жълто-рижото оцветяване на космите на пръстите/ или светъл /при бели лапи или пръсти/.

Космената покривка е твърда с дължина 6-10см, леко вълниста, но не къдрава. Образуват се малки кичури по цялото тяло с изключение на носния гръб, ушите, челото и темето, където са по-меки и по-къси. Козината на опашката, предните крайници до лактите, и задните до средата на подбедрието е образувана от твърди, но по-къси косми. Кожата на горната и долната челюст е добре окосмена и се образуват характерни за породата “мустаци” и “брада”. Над очите космената покривка оформя “вежди”. Подкосъмът е плътен.

Цветът на космената покривка е жълто – риж в различни нюанси, от сламено жълт до тъмно риж. Този основен цвят може да бъде като цялостно покритие или да е комбиниран със сиво или черно-сиво седло. При кучета със седло покривните косми на врата и гърба на опашката може да са оцветени като седлото.

Scroll to Top