НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Българско гонче

Българско гонче

Характеристики на кучето

Българското гонче е със среден ръст. Има силно, хармонично и елегантно тяло с леко удължен формат.

Главата е средно голяма, суха и пропорционална по отношение на тялото. Черепът е дълъг, плосък, достатъчно обемист, без да е широк. Окципиталното рогче и надочните дъги не са ясно очертани. Заоблена окципитална област. Стопът е слабо изразен. Носът е средно голям, а носната гъба е черна. Ноздрите са умерено широки. Устните са с тъмен цвят, стегнати, плътно прилепнали, не образуват гънки.

Зъбите в пълен набор са 42, бели, здрави, правилно подредени в ножицовидна захапка. Небцето е тъмно. Очите са косо разположени, средно големи, леко овални с тъмно кафяв цвят, с жив и изразителен поглед. Ушите са поставени на линията на очите. Странично висящи, прилепнали към бузите, меки, средно дълги, с леко заоблени върхове.

Вратът е средно дълъг, здрав, мускулест. Кожата е без гънки. Дължината му е равна на 1/3 от дължината на тялото. Разположен под 45 градуса по отношение на тялото.

Тялото се характеризира с права горна линия, леко наклонена в областта на крупата.

Холката е добре развита, здрава, мускулеста, слабо изразена. Гърбът е прав, широк, мускулест, пропорционално дълъг. Кръстът е къс, широк, мускулест, леко изпъкнал. Крупата е силна, добре замескулена, леко наклонена.

Гръдният кош е широк и дълбок, с овална форма, стигащ до лактите или малко под тях. Долната линия е права, а коремът леко повдигнат.

Опашката е ниско поставена. Дебела в основата, като постепенно изтънява към върха, покрита с по-дълги косми. Достига до скакателната става. При покой е права и отпусната надолу. При възбуда и по време на лов е вирната на равнището на гръбната линия или малко над нея.

Предни крайници са сухи, здрави, мускулести, с ясно очертани вени и сухожилия. Гледани отпред – прави и успоредни. Лопатката е плътно прилепнала към тялото. Ъгълът образуван между раменната и лакътната кост е около 105-110 градуса. Гледани отстрани китките са с лек наклон.

Задни крайници са успоредни, здрави, със силно развита мускулатура. Ъгълът на ставата между бедрата и подбедрената кост е около 130 градуса. Скакателната става е добре оформена и свързана под ъгъл около 140 градуса. Лапите са големи, сводести и здрави, с релефно изпъкнали, прилепнали един към друг пръсти, завършващи със здрави черни нокти. Възглавничките са овални, черни, дебели и еластични. Предните лапи са кръгли, а задните – малко по-издължени.

Кожата е средно дебела, еластична, сивосинкава, без бръчки, добре прилепнала към тялото.

Козината е къса /около 3 см/, твърда, лъскава, добре прилепнала към тялото, с добре развит подкосъм. Космите по главата, ушите и крайниците са по-къси, а по холката, по гърба, опашката и задната част на бедрата, са незначително по-дълги. По вътрешната страна на бедрата, по корема и около половите органи, тялото е по-слабо окосмено.

Основният цвят е антрацитово черен, с кафяви подплащници. Долната част на крайниците и на опашката, гърдите, муцуната и подопашното огледало са кафяви. Над вътрешния ъгъл на очите има две кафяви петна, с големина на лешник. При някои кучета кафявото оцветяване по крайниците е завоалирано с черни косми, които не заличават основното кафяво оцветяване. Допустими са малки бели петна по пръстите.

Scroll to Top