140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Среща на институциите не изясни защо измира рибата в яз. „Студен кладенец”

риба студен кладенец

На 11 юли областният управител на Кърджали Даниел Делчев свика специална среща на държавните институции, които имат отношение към проблема с измирането на риба в язовир „Студен кладенец”, за което сайтът SLRB.BG вече информира.

Присъстваха представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” в Пловдив, Българската агенция по безопасност на храните”, Регионалната здравна инспекция в Кърджали, екозащиници, общественици, както и зам.-председателят на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Мехмед Хайрула.

риба студен кладенец

Зам.-областният управител Юлия Чортленева, която водеше срещата, даде възможност на институциите да представят данни за свършеното досега и вижданията им за решаване на проблема.

Отхвърлена бе възможността проблемът да е възникнал от замърсяване от промишлено предприятие в района. Някои от експертите допуснаха като причина за измирането на рибата е болест.

Други изказаха предположение, че смъртта на рибата може да е естествена. Чу се и мнение, че и бракониерите може да са виновни, защото използвали електрически ток. Не липсваха и други предположения.

На срещата не се разбра точно защо умира риба в яз. „Студен кладенец”.

Проверките на институциите ще продължат, очакват се нови данни.

риба студен кладенец

Продължава и напрежението сред риболовците, защото ако морът не спре и не се намерят причините, може да се стигне до протести.

Хората са в неведение, не вярват, че причината е болест. Това заяви председателят на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев.

Преди дни той предупреди, че назрява бунт сред риболовците, готови са да отидат да протестират пред Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково, както и да блокират пътища.

Настояват по най-бърз начин да се намерят причините за измиране на риба през последните месеци.

Язовир „Студен кладенец”  се ползва за любителски риболов основно от въдичари в Кърджалийска  и Хасковска област

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ