140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Срещу бракониерите: Създадоха гражданска „риболовна полиция“

За идеята по създаване на гражданска риболовна полиция говори председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов. След като държавата явно не може да разреши проблема с опазването на водоемите и масовия незаконен риболов, ще се захванат любителите риболовци, коментира Михайлов пред „Борба“.

Изцяло доброволното формирование, което включва риболовци с респектиращи физически данни, е в действие от вчера. „Има стотици желаещи да се включат, но първоначално сме определили 30 човека, които ще пазят денонощно приоритетно река Росица и яз „Ал. Стамболийски“, както и други водоеми в съседни региони. Засега са ни такива възможностите, защото се самофинансираме и всичко е на добра воля. Включват се наши хора от Велико Търново, Габрово, Севлиево, Горна Оряховица, Ловеч, Троян и др. Постепенно организацията ще обхване цялата страна, след като държавата е безсилна да овладее бракониерите и да ги накаже“, убеден е Михайлов и допълва, че у нас има 280 хил. законни риболовци, които са предостатъчно да контролират спазването на законите.

Риболовната полиция ще включва патрули, които ще разполагат със средства за самозащита и при инциденти или наличие на бракониери ще алармират полиция, прокуратура или оператора на 112.

„Държавата е абдикирала тотално от проблема. Ще настояваме за среща и с новия министър на земеделието, тъй като искаме нашата дейност да бъде регламентирана със закон и дори да можем да издаваме актове. ИАРА нямат възможност за качествен контрол. Регионалната й структура, която патрулира в цяла Централна Северна България, има месечен бюджет от едва 300 лв. за гориво, което е унизително“, обясняват от федерацията. Риболовците не крият, че действията им са продиктувани от последните сблъсъци между рибари и бракониери на яз „Ал. Стамболийски“, когато нищо не подозиращи въдичари бяха атакувани с мачете и брадва, а те се принудиха да се отбраняват с резачка.

Покрай този случай изплува още един инцидент в язовира, който по наглост надминава предишния. Той също е пресен и е свързан с известен бизнесмен от Павликени. Мъжът влязъл в язовира с лодка, придружаван от съпругата си. Докато ловили кротко обаче, закачили незаконни мрежи на бракониери. Нарушителите пък в отговор ги пребили.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ