140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стартът е даден – Разселиха 240 фазана в ЛРС– Велико Търново

велико търново разселване

Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново вече постави началото на разселването на пернат дивеч за тази година. Първата партида фазани – 240 бройки, ловците получиха от производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ в Русе.

270-дневните пернати бяха разпределени между всички 31 ловни дружини според техните заявки. Някои от дружините ще ги адаптират първо в своите волиери.
До преди години търновското сдружение освен фазани се стараеше да увеличава и яребиците, чиято популация е намаляла толкова, че отдавна ловците не стрелят по тях, и на полудивите зеленоглави патици. Правени бяха опити и с разселването на кеклици, ала се оказа, че те трудно се приспособяват към местните условия и няма смисъл да се харчат излишни средства.

Преди време беше прекратено и разселването на патици и яребици, чиито бройки не се увеличаваха, както се искаше на дружините, въпреки положените усилия и вложените средства.

И тази година търновската ловна организация ще разсели само фазани. След първата партида ще бъдат взети още 1500 бройки.
Ловците от ЛРС-Велико Търново винаги са обръщали внимание на разселването на пернат дивеч. Още през далечната 1894 година, точно десетилетие след като създали първото българско ловно дружество, на 23 януари те разселили в ловните си полета първите малки яребици за разплод. А на ловния конгрес, проведен през 1898 г., в който имало представители и на търновските ловци, било решено 1,50 лв. от членския внос от 20 лв., който плаща всеки член на Националната ловна организация, да отиде за разселване на дивеч.

Милка Денева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ