Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стартира мащабно зарибяване от НЛРС-СЛРБ и асоциация “Хидроенергия”

zaribqvane

За трета поредна година риболовци, ловци и енергетици обединяват усилия в опазването на рибния ресурс на България

Стартира мащабното зарибяване, организирано от Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” (НЛРС-СЛРБ) и асоциация “Хидроенергия”. В първия етап на инициативата бяха зарибени няколко значими реки в Югозападна България. Местни ловци и риболовци, както и деца на служители на НЛРС-СЛРБ пуснаха на свобода над 60 000 балкански пъстърви.

Защо балканска пъстърва?

Балканската пъстърва (Salmo trutta fario) е вид, който се отличава със своята красота и устойчивост. Тя е със светло тяло, покрито с множество червени и черни петна, които ѝ придават уникален външен вид. Тази риба предпочита студени, чисти и добре кислородни води, каквито се срещат в планинските реки на Балканите. За разлика от американската пъстърва, балканската пъстърва се възпроизвежда успешно в естествени условия, което я прави особено ценна за поддържане на екологичния баланс в местните водоеми. Балканската пъстърва е вид, който играе ключова роля в поддържането на доброто състояние на екосистемите на реките. Зарибяването с този вид риба не само подобрява състоянието на водоемите, но и осигурява по-добри възможности за риболовен туризъм, което е важен аспект за икономиката на местните общности.

зарибяване

Кои са зарибените реки?

Реките, които бяха обект на зарибяване, включват р. Ретиже (приток на Места), р. Малка Арда, р. Черна Места, р. Бяла Места, р. Пиринска Бистрица и р. Санданска Бистрица. Особено внимание беше отделено на р. Илийна, която беше зарибена за първи път. Очакванията за възпоризводство на рибата в този водоем са добри, защото участъкът, в който бе пусната, попада в зона забранена за риболов.

Зарибяването беше извършено с активното участие на местните ловци и риболовци, които се ангажираха със задачата да осигурят безопасното пускане на рибите в техните нови местообитания. Това събитие е пример за успешното сътрудничество между различни организации и общности в името на опазването на природните ресурси. На събитието присъства и Росен Николов, началник на отдел ”Рибарство и контрол – Западна България” (ИАРА). Той подчерта значението на подобни инициативи за поддържане на биоразнообразието и екологичния баланс в речните екосистеми.

зарибяване

Зарибяване 2024 продължава

Организаторите на събитието изразиха своята благодарност към всички участници и заявиха, че подобни инициативи ще продължат и в бъдеще, като част от усилията за съхранение и възстановяване на рибните запаси в България. Зарибяването продължава във водоеми на територията на ЛРС – Монтана, ЛРС-Панагюрище и ЛРС-Славейно. С парите по Националната програма за зарибяване на НЛРС-СЛРБ общата стойност на зарибителния материал за 2024 г., който се осигурява от отчисленията на членовете риболовци и асоциация “Хидроенергия”, е над 45 000 лв. Това е огромен ресурс, който обогатява българските реки ежегодно.

Последвайте ни във Facebook!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ