Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стартира пилотен проект за мониторинг, контрол и наблюдение на риболова в Черно море

Решението за изпълнение на пилотен проект за мониторинг, контрол и наблюдение на риболова е взето по време на 41-та годишна сесия на Генералната комисия по риболова в Средиземно море. Целта на проекта е да се подобри сътрудничеството, хармонизирането и ефективността на операциите за контрол на рибарството в рамките на Европейския съюз, както и да се развие международното им измерение, без да се засягат други ангажименти по отношение на европейското сътрудничество за бреговата охрана.

В рамките на проекта бе проведена мащабна операция по инспекция на риболовните дейности в периода 2-30 април 2018 г. През това време са извършени инспекции на риболовни кораби, провеждащи стопански риболов на калкан в българската част от акваторията на Черно море и инспекции в румънската част от акваторията на морето. По време на инспекциите са проверени риболовните уреди, документите на риболовния кораб, усвоения рибен ресурс и неговия размер. При проверките не са констатирани нарушения.

Инспекциите бяха извършени с патрулния плавателен съд Lundy Sentinel, плаващ под британски флаг, нает от Европейската агенция за контрол в рибарството.

В посочения период бе извършено и въздушно наблюдение. Служители на ИАРА взеха участие и в съвместна мисия по координиране на контролни дейности на патрулен кораб „Lundy Sentinel” и Многоцелево въздухоплавателно средство за наблюдение (MAS), съгласно Контролна кампания на EFCA. Бе извършено наблюдение на риболовната активност на кораби в българската част на териториалните води на Черно море.

Дейността на патрулния кораб бе координирана от специално създаден за целта координационен център. Служители на ИАРА активно взеха участие в пилотния проект, а дейностите по изпълнението му продължават.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ