Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стартира пролетното разселване на пернат дивеч

пролетното разселване

По традиция пролетното разселване на пернат дивеч се извършва на територията на цялата страна.  В зависимост от атмосферните условия започва през втората половина на февруари и продължава до края на март. Периодът е избран неслучайно, тъй като се разселват 270-дневни птици, които в този момент са изключително активни и започват да си нанасят щети.

Пролетното разселване е много важно, тъй като птиците са с репродуктивни способности и снасят яйцата си направо в характерните за всеки вид местообитания в природата. Птиците от тази възрастова група са най-скъпи, но за сметка на това резултатите от разселването са много добри.

пролетното разселване

През 2024 г. от производствените стопанства на фирма „Сокол-БЛРС“ за разселване на сдруженията в страната ще бъдат доставени 2030 фазана, 6209 яребици и 520 кеклика. Фазани ще разселват 8 сдружения, яребици 13, а кеклици 4 ловно-рибарски сдружения.

На 22 февруари кампанията стартира с разселване на 700 яребици в ЛРС-Дупница и 595 бр. в ловностопанските райони на ЛРС-Сливница. 

Най-много 270-дневни фазана ще разселят в ЛРС-Враца – 500 бр., ЛРС-Преслав – 300 бр., ЛРС-Антоново – 200 бр. При яребиците най-много разселват в ЛРС-Казанлък – 1190 бр., ЛРС-Дупница – 700 бр., Трън – 670 бр., ЛРС-Сливница – 595, ЛРС-София-север – 525, ЛРС-., ЛРС-Петрич – 350 бр., ЛРС-Елин Пелин – 315 бр и т.н.

„Колегите от сдруженията очакват с нетърпение доставката на заявения пернат дивеч, като трябва да подчертая, че птиците са в перфектно състояние – заяви управителят на фирма „Сокол-БЛРС“ Борислав Бечев. – Яребиците се разселват в съотношение едно към едно женски и мъжки, а при фазаните е един мъжки на пет женски. Сдруженията, които имат традиции в пролетното разселване не изневеряват на политиката си и резултатите са налице.“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ