140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Статистика: Глиганите се намножиха в полските райони

глигани таблица

При последното преброяване на едрия дивеч е установено, че в страната има 88 948 диви прасета. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по горите, на които се позовава сайтът „Агрозона“.

През 2015 г. глиганите у нас са били малко повече – 90 130, което е с почти 11 000 бройки повече от 2012 г., когато в горите са се разхождали 79 281 диви прасета.

Една от причините за тази сериозна промяна е практиката, продиктувана от интереса на ловците – полагат се грижи за прасетата основно в райони, където според действащите ловоустройствени проекти (ловностопански програми) следва приоритетно да бъдат стопанисвани други видове дивеч.

Това най-често са полски райони с развито селско стопанство. В тези местообитания запасът на вида трябва да се ограничава, за да се намалят щетите, които глиганите неминуемо ще започнат да нанасят на селското стопанство, препоръчват експертите на организацията.

Според техните данни от пролетната таксация през 2015 г. числеността на дивата свиня на териториите на сдруженията, членуващи в НЛРС «СЛРБ», възлиза на  52 000 броя, което е с 2 % повече от запаса през 2014 г. В по-голямата част от страната са достигнати и дори надминати  допустимите запаси.

Запазва се обаче негативната тенденция за района на Родопите, където макар и местообитанията да са типични за вида, запасите да са далеч под допустимите.

В системата на сдружението ползването през 2015 г. възлиза на 22 075 индивида и е почти същото в сравнение с предходните 3 години. Най-много глигани са отстреляли по традиция в Ловеч -1331, Севлиево – 817, Троян – 683, Кюстендил – 511 и Елена – 506 броя.

В района на Западните Родопи, където се намира най-ценната популация на дива свиня у нас, ползването е значително по-ниско от останалите райони, констатират ловните специалисти. В Смолян отстрелът на дива свиня е бил два пъти по-нисък в сравнение с 2014 г. – от 125 на 60 животни.

Там е единственото сдружение с по-голямо ползване на сърна – 80 животни, в сравнение с глиганите.

глигани таблица

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ