Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стефан Димитров, председател на ЛРС Стара Загора:

– Как започна ловния сезон и какви са очакванията на ловците за предстоящите излети?

– Ловния сезон традиционно започва с голям ентусиазъм, но за съжаление ловът на пъдпъдъци тази година беше изключително слаб. От дълги години не са отчитани толкова слаби резултати. Дългото засушаване – продължило около три месеца бе основния фактор който повлия негативно и прогони пъдпъдъка от нашия регион.

При лова на гургулицата бе отчетен сравнително добър отстрел, но и тук сушата оказа своето влияние – жътвата на слънчогледа бе изтеглена по напред от нормалното и след прибирането на реколтата гургулица нямаше, т.е. ловът на прелетен дивеч като срок тази година бе сравнително кратък.

За сметка на това популацията на яребица и фазан в сдружението е изключително висока и очакванията за добра слука са високи. Такива са очакванията  и за лова на дива свиня.

За съжаление един емблематичен лов като този на заека тази година най-вероятно ще бъде слаб, както и в много други райони в страната така и при нас заболеваемостта, която се отчита вече трета година води до много слаби запаси от заек и поради тази причина вероятно сдружението ни ще ограничи броя на излетите.

За съжаление най–висок ръст на популация бележи хищника, независимо от много добрите резултати – от индивидуален и групов при неговия отстрел. Той вече трайно се е настанил и за да бъде намален трябват изключително много усилия.

Имате ли притеснения относно предстоящите законови промени в ЗЛОД и какво е мнението Ви за ловното законодателство в страната?

– За съжаление така преминаваме към следващия въпрос – нормативната база ни спъва. В невъзможността си ДГС да ни осигури придружители по време на групов лов, същото не дава излети за групов лов на хищник.  И се получава парадокс.  Ние сме едно от сдруженията, което най–много разселва полезен дивеч, полагат се грижи по отношение на хранилки, подхранване и сме възпрепятствани от възможността да го опазим от хищник.

Разбира се това не е единственият проблем в нормативната база. За съжаление държавата е абдикирала тотално от ангажиментите си по опазването на природата – свидетели сме на изсичането на българската гора, ненаказуемост при палежи, ненаказуемост при проявите на бракониерство, непредоставяне възможности на българските ловци за опазване на животните, обект на лов.

Повече от почти две години са налице нашите искания за промени в ЗЛОД, водеха се дебати, комисии, и до момента народните ни избраници не могат да намерят време промените, колкото и козметични да останаха накрая да бъдат гледани в пленарна зала. Не е ясно това изобщо ще се случи ли скоро, което означава, че този ловен сезон отново е пропуснат. Но последиците от това държавно безхаберие към  природата са необратими.

Прокламираната Национална стратегия за опазване на дивеча и развитие на ловното стопанство, която трябваше да бъде изработена и приета го края на годината е замръзнала на кота нула, а тя трябваше да бъде приета до края на 2016 година, след което да бъде изработен и приет нов ЗЛОД. Никакъв шанс да се случи реално.

Явно отново ние като ловци и като национален съюз трябва да напомним на управляващите за себе си. Има форми и начини за това.

Давате първото си интервю за сайта „Дивото”. Какво мислите за неговото бъдеще – време ли беше информацията от в. „Наслука” и сп. „Лов и риболов” да навлезе в интернет пространството? Ще Ви бъде ли полезна опцията сами да можете да качвате информация за сдружението и дружините на сайта?

– По отношение на новия сайт „Дивото” една изключителна и навременна инициатива, съвременния начин за достъп до информация, възможност на сдруженията да споделят своя живот, възможност за обмяна на опит и мнения.

Записа Радостина Келешева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ