140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стефан Лефтеров, ръководител на ЛРС Каварна:

Новият ловен сезон тръгна, какво очаквате?

Очакваме успешен ловен сезон край морето. Това е заради грижите, които полагаме за дивеча. Съвсем наскоро приключихме проверката на биотехническите съоръжения – хранилките и солищата за диви прасета, за зайците и се надявам ловните дружинки да имат слука. Макар че при нас популацията при дивата свиня не е голяма, все пак има отстрел. Пъдпъдъци нямаше, дивите гъски също като че ли престанаха да идват в големи количества, както беше в миналото. Тази година разселихме 840 фазана и ще очакваме успешен лов. Редовно стреляме и по хищници, но при лова на чакали и лисици изискванията станаха по-големи и това донякъде отказа някои ловци. Трябва да се регистрират стървилища и чакала и да се обаждат на три телефонни номера като излизат на лов, получава се неудобство. Но по някакъв начин се справяме със ситуацията и имаме е факт, че има яребици и фазани. Зайците намаляха, но все още са малко над допустимия запас, така че ще проведем ловен излет.

Как бихте коментирали предстоящите промени в Закона за лова и опазването на дивеча?

Мисля, че ловът на диви свине трябва да завършва до 31 декември, както беше преди, а не да продължава и през януари. По това време вече майките са бременни и не е редно да се безпокоят. Не зная как ще станат нещата с ловните надзиратели, които задължително трябва да бъдат по двама. Нашето сдружение, а и други като нас с по-малко членове, няма да имаме финансови средства за заплати, за транспорт, за гориво, за да може да се провежда качествен контрол.

Какви са впечатленията и очакванията Ви за новия интернетсайт “Дивото”?
 

Влизах няколко пъти в сайта и приветствам идеята. Мисля, че можем да намерим много полезна информация за лова в страната, да видим кой как работи по отглеждането и стопанисването на дивеча. Хубаво е да го има.

Започна ли при Вас абонирането за съюзните издания?
 

Ние имаме традиции, редовно получаваме вестник “Наслука” и списание “Лов и риболов”. И тази година ще абонираме всички дружинки за нашите издания, а ще има и индивидуални абонати. Ще се абонираме и за сайта “Дивото”,откъдето също можем да ползваме ценен опит.
 

Интервюто взе Георги НИКОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ