140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стоян Стоянов, ръководител на ЛРС Враца:

  • Г-н Стоянов, имате ли притеснения относно предвидените промени в закона?

– Притеснявам се как ще бъде решен въпросът с охраната. Всеобщо мнение е, че за да е ефективна дейността й, трябва да е грижа на държавния орган. Не е редно обществена организация да се натоварва с такова задължение. Това значи общото събрание да назначава хората, които ще охраняват. А в него са повечето от председателите на дружините! Публична тайна е, че през последните години дисциплината не е на ниво. Тези, които на практика правят нарушенията, са най-гласовити – при констатирани нарушения винаги се намират няколко човека да свидетелстват и да изопачат нещата. Обвиняват се проверяващите, вместо нарушителите! Към това ще прибавим и добрите адвокати, които ги защитават, и актовете падат! С две думи, ако се разчита само на сдруженията, няма да има никакви резултати. 30 % от приходите си, ние превеждаме на държавата за охрана – от такса ползване и такса стопанисване. А сега трябва да правим разходи за издръжка на охрана! Има обещания, че процентът ще бъде намален, за да остават повече пари в сдружението, но…

Смятам, че дори да назначим двама надзиратели, те ще бъдат съвсем недостатъчни в сдружението. Освен това те няма да имат правомощия като на държавните служители…

През последните години се направиха повече от четиридесет промени в закона, но времето доказа, че те не донесоха нищо добро, напротив, отслабиха организацията и дисциплината… Нищо прието не е било в полза на ловците и дивеча!

  • Коя от предвидените промени ще ви зарадва, ако бъде приета?

– Задължително регистриране на сдружение от дружини с общи граници! Това е положително. Съгласен съм още, че трябва да се промени срокЪТ за водоплаващ дивеч, защото климатичните условия се промениха и при нас прелетът започва, след като свърши сезонЪТ за отстрела. По-разумно е сезонът да започва по-късно и да продължи до края на февруари. С това обаче, природозащитниците не са съгласни и вероятно няма да се приеме или ще бъде в компромисен вариант от седмица-две, което не е достатъчно.

  • Какво мислите за новия сайт „Дивото“?

    – Одобрявам идеята и появата му. В него ще се качва важна информация за ловците. Има с какво да се похвалим, ще се възползваме от възможностите на сайта в най-скоро време.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ