140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стръвница вилнее край с. Бориково в Родопите

стръвница родопите

С настъпването на лятото мечките в Родопите отново напомниха за себе си и показаха своя нрав. При наличито на изобилие от храна, дадена от природата,  те са избрали за себе си на трапезата да имат само крехка мръвка от добре угоени селскостопански животни.

Така в обора на Салих от родопското село Бориково, на самата държавна граница, се спретва кървав екшън между огромна кафява мечка, любител на крехка мръвка, и добре обучен пазач в лицето на какарачанката на Салих. Борбата е тежка и въпреки, че стадото е спасено, каракачанката остава с две дупки на гърба си, 5 сантиметрова рана и три счупени зъба, а ветеринарният лекар има доста работа докато спаси живота на кучето. Факът, че мечката всяка вечер обикаля района и търси храна, говори, че тя отдавна е минала на другара страна и че е опасна както за дивеча в гората, така и за селскостопанските животни.

стръвница родопите

Извода потвърждават скотовъдите в региона и най-вече сътвореното от огромния горски звяр, като в актива си мечката има записани няколко кървави деяния.  Радослав Даритков се е разделил с 10 телета, Ангел от Черешево се е разделил с крава и теле, Емил Гърбелов с няколко животни, които е отглеждал, за да подпомогне собствения си бюджет.

От РИОСВ-Смолян са предприели мерки за огледи и констатиране на щетите, но това не помага на скотовъдите от региона и не пълни техните обори и кошари.

Налагат се спешни мерки за агресивните хищници, които съсипват скотовъдсктото в Родопите, а в известна степен са опасност и за хората в региона.

Младен Сираков

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ