140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Стриктни проверки на горските стражари

Шумен, Георги НИКОВ

Девет нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча са установили при рутинни проверки служителите на Североизточното държавно горско предприятие в Шумен, което контролира дейността на териториите на Варненска, Добричка, Търговищка и Шуменска област. Само в един от случаите е констатирано грубо погазване на закона. Става въпрос за бракониерски отстрел на кошута в района на ДГС в Шумен, в ловището край село Белокопитово, което е част от ЛРС “Сокол” в Шумен. От началото на ловния сезон досега при групови излети на дива свиня не е допуснат нито един инцидент, отчитат горските охранители.

Данните от пролетната таксация на дивеча сочат, че запасът от диви прасета в обхвата на ловните сдружения в четирите области е висок, което предвещава успех за любителите на лова. Такава е прогнозата и според плана за ползване дивеча за тази година, който предвижда отстрел от над 3200 диви свине в ловните райони, стопанисвани от сдруженията. За сравнение отстрелът през миналата година е достигнал 2184 животни при разрешени 2960. Повечето ловни сдружения в проведените излети през този сезон са отстреляли по няколко диви прасета.

Най-голяма е била слуката на ловната дружинка от село Венец, към ЛРС “Сокол” Шумен. Само за един ловен излет тя е отстреляла 17 диви свине на територията на ДЛС “Паламара”. Други 10 животни са били отстреляни в обхвата на ДГС “Преслав” при излет на ловната дружинка от с. Имренчево към ловното сдружение във Велики Преслав. С трети по успех лов може да се похвали дружинката в с. Априлово към ЛРС-Попово. Тя е отстреляла осем диви свине. Над десет ловни дружинки са отстреляли между три и шест прасета на един ловен излет.

Служителите на горските и ловните стопанства осъществяват стриктен контрол за разрешителните, които ловците трябва задължително да притежават, предупреждават експертите от Североизточното държавно горско предприятие в Шумен.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ