140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Строг контрол за животните и птиците

Георги НИКОВ

Да се следи за нерегла­ментирано движение на животни, да не се допусне излизането на домашни птици извън дворовете, да се осъществява постоянен ветеринарен контрол и да се сигнализира за всеки намерен труп на птици и на диво прасе са част от мер­ките, които взе областната епизоотична комисия в Шу­мен. Тя проведе заседание във връзка с инфлуенца по птиците и африканската чума по свинете. Мерки за предотвратяване на про­никване на двете болести в България са сведени до кметовете на областта.

Проведени са разговори с ловните дружинки и сдру­женията в областта, като ловците имат за задача на сигнализират за намерени болни или мъртви птици и прасета. По време на за­седанието на комисията стана ясно, че африкан­ската чума е изключително тежка болест, която засяга както дивите, така и до­машните прасета. Вече има регистриран случай в Румъния.

Д-р Емил Илиев от ОДБХ обясни, че болестта се разпространява лесно – от директен контакт и от зара­зени храни и вода. Той до­пълни, че за африканската чума все още няма вакси­ни и лечение.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ