Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Студенти и горски служители зарибиха р. Росица с пъстърва

зарибяване пъстърва

В средата на м. май тази пролет служители на Държавното ловно стопанство „Росица“ гр. Севлиево и третокурсници по специалността „Алтернативен туризъм“ на Лесотехническия университет – София, които карат практика по дисциплината „Ловен и риболовен туризъм“ в ловно стопанство „Росица”, заедно със своите преподаватели гл. ас. д-р Мартина Станчева и доц. д-р Христо Михайлов, пуснаха в река Росица 18 хиляди екземпляра балканска пъстърва. Зарибителният материал осигури Централното управление на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП) – Габрово.

зарибяване пъстърва

Зарибяването на планински участъци на габровски реки с балканска пъстърва е традиционно за СЦДП и то се прави всяка година обичайно в края на пролетта, тъй като тогава условията за адаптиране на малките рибки в новата среда на живот са най-подходящи, както и да запазят инстинкта си за оцеляване.

Балканската пъстърва е характерен местен вид, чието оцеляване е застрашено от много години назад и затова Северноцентралното държавно предприятие – Габрово ежегодно полага грижи, като подпомага запазването на популацията чрез осигуряване на зарибителен материал.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ