140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Сушите подлагат на изпитание немалко животински видове във Великобритания

великобритания видове

Летните горещини може и да изглеждат полезни за дивия свят на Великобритания, но това е така само за някои обичащи топлината насекоми като водните кончета, например. За много видове птици, бозайници и насекоми настоящата суша предоставя условия за живот далеч от идеалните.

Британският тръст по орнитология предупреди, че някои видове птици вече изпитват истински затруднения с оцеляването в опита си да отгледат второ поколение за тази година.

Косовете, червеношийките и дроздовете имат нужда от чести дъждове през лятото, тъй като те изваждат на повърхността земни червеи и други обитаващи почвата безгръбначни.

В сухо време червеите остават в по-дълбоките земни слоеве и птиците не могат да се хранят, което обрича и малките им на глад. Това често води до отчаяни мерки. През изключиелно сухите пролет и лято на 2011 г. гладните косове дори станаха канибали, за да изхранят малките си.

При подобни условия Кралското дружество за защита на птиците съветва да се подхранва на различни места с брашнени червеи като алтернативен източник на храна за птиците.

Бозайници като язовецът и таралежът, които се хранят на повърхността на земята, също страдат от необичайно сухото време – не само защото не могат да си набавят достатъчно храна, но също и заради изключителната горещина и дехидратацията.

И докато горещите и слънчеви дни могат да бъдат по-добри от влажните и дъждовните дни за възрастните пеперуди, тъй като те летят от растение на растение, те са лоша новина за гъсениците, които имат нужда от зеленина, за да се хранят и растат. Скорошно проучване показва, че в годините след продължителни летни суши, когато растенията умират рано заради жегата, популациите от пеперуди намаляват.

Други насекоми също се справят трудно с топлото време, но по различни причини. Професор Дейв Гулсон от Университета в Съсекс посочва, че понеже земните пчели имат мъхесто покритие, което им помага да летят и да се хранят в студени условия, те не са в състояние да се хранят при много високи температури.

Докато жегите достигат рекордни нива, младите лястовици и бързолети са застрашени от прегряване. В Лондон наскоро младите лястовици, които бяха принудени да напуснат гнездата си, преди да се операт напълно, започнаха да падат по време на полет. Домашните градски лястовици също имат проблеми с намирането на кал за построяването или ремонтирането на гнездата им.

Дълготрайното засушаване увеличава шансовете за пожари, които се разпространяват много бързо, особено в пусти райони и тресавища. През април тази година 17 ха ценен див хабитат бе загубен в графство Дорсет, което застраши гнезденето на редки видове като дорсетските коприварчета и някои гущери. През юли се разрази пожар в крайбрежните храсти и тръстикови лехи в графство Норфолк, което също оказа влияние на местните видове.

На други места в Източна Англия различни влажни зони започват да пресъхват. Ако не завали скоро, има опасения, че тазгодишното поколение на някои блатни птици, в това число саблеклюните, може да не намерят храна. Други блатни птици, които гнездят из торфищата, може да се окажат в много неблагоприятна ситуация, ако те пресъхнат, защото това би означавало, че ларвите на дългоножките, които са храна за някои местни видове, няма да оцелеят.

За всички засегнати видове едно единствено лошо лято със слаби резултати в гнезденето може да има пагубен ефект. Ако летните суши обаче се превърнат в норма заради климатичните промени, тогава популациите могат да намалеят драстично.

От края на 70-те години покачващите се температури позволяват на някои екзотични за севера видове птици да заживеят на Албиона. Британският тръст по орнитология предполага, че сегашната суша в Южна Европа може да ускори процеса, позволявайки на различни видове да гнездят по-често в Обединеното кралство. Това може да е добра новина за любителите на птиците, но със сигурност трябва да послужи и като предупреждение, че промените в климата създават проблеми за немалко средиземноморски видове птици.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ