Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Световният промишлен риболов и неговите последствия за околната среда

Екип изследователи решили да установят реалните мащаби на промишления риболов, но се сблъскали със сериозна липса на информация. Оказало се, че те нямат достъп до системите за наблюдение, които по принцип са в ръцете на големите риболовни компании и техни мениджъри.

„Така или иначе тази информация щеше да ни покаже само парченца от пъзела“, споделя Хуан Майорга, морски учен, участващ в проекта Pristine Seas, по идея на NationalGeographic.Майорга и изследователският екип решили да подходят по друг начин: да проследят плавателните съдове с помощта на сателити да разберат къде, кога и в какви мащаби се извършва промишлен риболов.

Оказало се, че отпечатъкът, който индустрията оставя е изумителен: промишленият риболов обхваща над 55% от повърхността на океана. Това е 4 пъти повече от площта, ползвана за земеделие на Земята. За ползите от рибата като храна сега няма да говорим. Нека погледнем какво е негативното въздействие от тази мащабна човешка дейност.

В резултат на системен промишлен риболов морските ресурси постепенно се изчерпват, понеже природата не е в състояние да компенсира нанесените поражения. Но не е само това. В мрежите попадат и много други морски обитатели, които са обречени на гибел без да допринасят полза за човека. В същото време плавателните съдове са сериозен източник за замърсяване на Световния океан.

Проучването, резултатите от което са публикувани в журнал „Science“, е обхванало над 70 хиляди плавателни съда от 6 до 146 м, които представляват 75% от риболовната флотилия на Земята. В продължение на 4 години изследователите обработвали сигнали от Автоматична идентификационна система (AIS), които са обществено достояние, но ги пресявали чрез сложни компютърни програми, за да установят всеки плавателен съд какъв вид риболов извършва. В крайна сметка, на базата на обобщената информация става ясно, че най-големите ползватели на Световния океан са Китай, Япония, Южна Корея, Тайван и Испания. Техни риболовни кораби прибират около 80% от рибата в свободните територии.

Все пак изследователите не губят надежда да се въведе ред чрез глобален поглед върху риболовната индустрия, прозрачност и разумно управление на морските ресурси.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ