Продукцията на атлантическа сьомга от аквакултури в световен мащаб бележи ръст от 6,5% за отминалата 2019 година. Реализирани са около 2,6 млн. тона от ценните риби. Това е най-големият растеж от 2014 година насам. Тези факти бяха посочени в доклад, изготвен от Организацията на храните и земеделието на ООН (ФAO). Оптимизъм лъха и от прогнозите за 2020 година – според ФАО, темпът на растеж в производството ще се запази, като се очаква да се вдигне с около 5%.
Разгледана е обстановката в двата най-големи световни производители – Норвегия и Чили. При норвежците добивите са нараснали с 4%. Те преживяха проблема с морските въшки, но пък имаха производствени аварии, при които неколкократно допускаха риби да избягат, заради скъсани заграждения. Имаше и мор по сьомгите, вследствие прекомерно голям цъфтеж на водорасли. Това се случи във ферми, базирани в някои фиорди по крайбрежието.
Чилийското производство на сьомги също преживява сътресения. Там морските въшки все още създават затруднения и производителите отчетоха някои загуби, които неминуемо са отразиха на цялостната продукция.
Вторият най-голям европейски производител е Шотландия и там регистрираха голям скок нагоре – с около 20% повече риба от предходната година. Стабилни темпове на растеж отчитат и другите световни сили в аквакултурното производство на сьомги – Русия, Исландия, Канада. Фарьорските острови също са амбицирани да влязат в този престижен списък с все по-нарастващ обем на продукцията.
Деликатесната риба има много добър пазар по света, особено в страните с висок стандарт на живот. Затова на аквакултурите се гледа много сериозно, като бизнес с голяма перспектива. Разбира се, с всички рискове от сътресения в този сектор, за които стана дума.