140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Температурите, морското ниво и парниковите емисии достигат рекорди

Повечето показатели за климатични промени продължават да показват тенденция, свързана със затопляне на планетата, според доклад, цитиран от Асошиейтед прес, Франс прес и БТА.

Температурите, нивото на моретата и парниковите емисии са достигнали рекордни стойности през миналата година. Отстъпление на ледовете, суша, наводнения – това е мрачната картина за Земята въз основа на годишния доклад за състоянието на климата.

Докладът представлява документ от 300 страници, над който са работили 450 учени от целия свят. 

“Редица показатели, като температурите на сушата и океанската повърхност, покачването на морското ниво и парниковите емисии, подобриха поставените миналата година рекорди”, отбелязват учените.

Повечето показатели за климатични промени продължават да показват тенденция, свързана със затопляне на планетата. Тази тенденция се потвърждава и през тази година, тъй като първите 6 месеца на 2016 г. са най-горещите на Земята, според данни на климатолози от НАСА.

Климатичният феномен Ел Ниньо усилва тенденцията, свързана със затопляне. “Под комбинираното въздействие на Ел Ниньо и свързаната със затопляне продължителна тенденция бяха регистрирани за втора поредна година рекордни горещини на Земята”, допълват учените.

Концентрациите на трите основни парникови газа – въглероден диоксид, метан и азотен протоксид, са достигнали нови върхове през 2015 г., казва се още в доклада.

Покачването на морското ниво е най-голямо в някои зони на Тихия и Индийския океан. През миналата година имаше и тежки наводнения, като същевременно от суша бяха засегнати близо два пъти по-големи площи в сравнение с предишната година.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ